Cum poți redirecționa 2% din impozitul tău către Centrul de Investigații Jurnalistice

Anticoruptie.md
06/04/2021

 Până pe 30 aprilie 2021, persoanele fizice plătitoare de taxe au posibilitatea să doneze 2% din impozit către organizațiile neguvernamentale care acționează în interes public și către entitățile religioase. Pentru a susține jurnalismul de investigație, puteți redirecționa 2% pentru Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM), utilizând codul fiscal 1019620008889. Reporterii portalului Anticoruptie.md, platforma web a CIJM, vă arată pe pași cum o puteți face.  

Precizăm că o persoană care este angajată într-un singur loc de muncă și nu are alte venituri, NU are obligația de a depune declarația cu privire la impozitul pe venit. Totuși, dacă această persoană decide să redirecționeze 2% unei organizații beneficiare, ea va trebui să completeze și să depună declarația cu privire la impozitul pe venit.

În 2021 direcționarea a 2% se va realiza prin completarea formularului CET18, care poate fi descărcat aici. Serviciul Fiscal de Stat a adoptat un Regulament care te ajută să completezi formularul CET 18.

  1. Formularul poate fi completat atât pe suport de hârtie, cât şi în mod electronic. Formularul pe suport de hârtie se completează cu cerneală sau cu pixul, înscriind cu majuscule, citeț şi corect, datele prevăzute de formular.
  2. Formularul poate fi completat prin serviciul Declarație rapidă accesând pagina web https://servicii.fisc.md/individuals.aspx și consultând ghidul utilizatorului.
  3. Declarația electronică se completează accesând serviciul „Declarație electronică” de pe pagina web https://servicii.fisc.md/ și consultând ghidul utilizatorului.

Formularul CET18 la fel conține o secțiune facultativă numită „Desemnarea procentuală”, în care la codul M1 se indică codul fiscal al unei organizații beneficiare în folosul căreia se face desemnarea. 

 

Codurile fiscale (IDNO) ale organizațiilor beneficiare sunt indicate în Lista beneficiarilor publicată anual de Agenția Servicii Publice. Desemnarea poate fi făcută doar în folosul unui singur beneficiar. Indicarea mai multor beneficiari va duce la anularea desemnării de către Serviciul Fiscal de Stat. Bunăoară, dacă ați decis să direcționați 2% către Centrul de Investigații Jurnalistice, în câmpul M1 veți introduce codul 1019620008889.

Cum se depune declarația cu privire la impozitul pe venit

Declarația cu privire la impozitul pe venit poate fi depusă:

  1. personal;
  2. prin poștă;
  3. online (cu aplicarea semnăturii electronice).

Depunerea online a declarației este posibilă utilizând serviciile fiscale electronice.

Ce este mecanismul 2%?

Mecanismul 2% este procesul în care persoanele fizice plătitoare de impozite direcţionează 2% din suma impozitului pe venit obţinut în anul precedent, către organizaţiile neguvernamentale care acţionează în interes public şi către entitățile religioase.

În 2017, Legea 2% a fost implementată pentru prima dată și persoanele fizice care au avut obligația de a plăti impozitele au putut să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit către una din organizațiile incluse în Lista beneficiarilor 2%. Lista beneficiarilor de 2% în 2021 este disponibilă aici.

Anticoruptie.md
06/04/2021

Comentarii