Cum trebuie să ne protejăm în caz de scurgeri radioactive

Cornelia Cozonac
11/08/2022

Riscul unui accident nuclear, despre care se vorbește în ultimul timp, legat de războiul din Ucraina și situația de la Centrala nucleară din Zaporojie, controlată în prezent de militari ruși, determină autoritățile din Republica Moldova să ia măsuri de prevenire și de informare a populației privind acțiunile de protecție pe care ar trebui să le cunoască cetățenii. 

Direcția Generală Asistență Medicală și Socială a municipiului Chișinău oferă următoarele sfaturi:

1. Un spațiu închis reprezintă un prim și bun adăpost.

2. Închideți toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire.

3. Opriți sistemele de ventilație (dacă există).

4. Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată.

5. Scoateți-vă hainele și puneți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv.

6. Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este recomandată administrates pastilelor de Iodură de potasiu. Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major, aceste pastile nu au efect preventiv.

Și Ministerul Afacerilor Interne a difuzat un filmuleț în care explică ce ar trebui să facă cetățenii în cazul unui incident nuclear în regiune. 

Autoritățile moldovenești nu au anunțat deocamdată care ar fi canalele de informare a populației despre un eventual accident nuclear în regiune și cât de repede cetățenii pot afla despre pericol, astfel încât să reușească să ia măsuri de protecție și să ajungă ntr-un loc sigur.    

Autoritățile anunță că nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv. Valorile înregistrate la stațiile de monitorizare oscilează între 0.10 – 0,17  

Cornelia Cozonac
11/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii