Curtea Constituțională a decis că un eventual scrutin electoral anticipat se va desfășura în baza sistemului electoral mixt

Crina Dumitriu
29/04/2019

Curtea Constituțională a decis, la sfârșitul săptămânii trecute, că un eventual scrutin electoral parlamentar anticipat se va desfășura în baza aceluiași sistem electoral mixt, în care s-a votat la 24 februarie curent. Decizia Curții vine, după ce trei deputați indendenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic au cerut Curții să decidă dacă poate sau nu Parlamentul modifica acum sistemul electoral sau pot fi desfășurate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem de vot decât cel mixt. Judecătorii Curții și-au argumentat decizia prin faptul că modificarea frecventă sau târzie a normelor care guvernează procesul electoral  riscă să dezavantajeze alegătorii, concurenţii electorali și partidele și există riscul încălcării dreptului la vot și a dreptului la a fi ales.

Potrivit Curții, Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă, iar noul sistem de vot nu poate fi adoptat înainte de alegerile anticipate, ci doar în vederea alegerilor parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înaintea scrutinului. 

Sesizarea celor trei deputați vine, după ce blocul ACUM și-a anunțat intenția  de a modifica sistemul electoral și de a reveni la vechiul sistem de vot – cel proporțional, în baza căruia să fie organizate alegeri anticipate. 

Amintim că, în premieră pentru Republica Moldova, alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 s-au desfășurat în baza sistemului electoral mixt, votat în 2017 în Parlament de deputații socialiști și democrați. Votarea acestei legi a fost criticată dur atât de Comisia de la Veneția, cât și de mai mulți experți  și oficiali internaționali. 

Cei trei deputați, aleși pe circumscripții uninominale în regiunea transnistreană, au cerut Curții să se expună dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare. Parlamentarii susțin că „modificarea sistemului electoral pentru a organiza alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor statului de drept, a modului liber și democratic de desfășurare a alegerilor, a recomandărilor instituțiilor internaționale”. 

„Ne exprimăm dezaprobarea fermă în legătură cu încercările unor partide politice parlamentare de a provoca alegeri anticipate, din cauza incapacității lor de a dialoga și a respecta voința electoratului, care i-au trimis în Parlament să muncească, nu să blocheze activitatea Legislativului. Este inadmisibil ca Republica Moldova să fie aruncată acum într-o criză politică, socială și economică, doar pentru că un grup de deputați vor din nou alegeri după ce au fost dezamăgiți de rezultatul obținut pe 24 februarie, de încrederea redusă pe care alegatorii o au în ei”, se menționa în declarația deputaților.

Componența Curții Constituționale a fost modificată în preajma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, prin alegerea unor noi membri apropiați Partidului Democrat. Majoritatea noilor magistrați aleși în componența Curții Constituționale în trecut au avut probleme de integritate.   

Crina Dumitriu
29/04/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii