„Cvintetul destabilizării”//Elveția strânge lațul în jurul lui Șor, Tauber, Plahotniuc, Cavcaliuc și Ceaika

Viorica Mija
28/06/2023
Colaj CIJM

Elveția s-a alăturat statelor care au impus sancțiuni împotriva a cinci persoane implicate în  tentativele de a destabiliza situația din Republica Moldova. Este vorba despre Ilan Șor, Marina Tauber, Vlad Plahotniuc, Igor Chaika și Gheorghe Cavcaliuc. Măsura a fost impusă la solicitarea autorităților de la Chișinău, iar ordonanța va intra în vigoare pe 28 iunie, la ora 18:00. Anticoruptie.md a dezvăluit cum, sub pretextul unor acțiuni de caritate sau sportive, agenții de legătură ai Kremlinului promovează desfășoară campanii cu puternică tentă ideologică, începând de la promovarea panglicii „Sfântul Gheorghe” și încheind cu mesaje denigratoare în adresa celor care pledează pentru apropierea de Uniunea Europeană. Investigația INTERLOPI ȘI... FILANTROPI reconstituie activitățile cu iz propagandistic organizate de Grigore Caramalac, președintele Fundației IFAVIS, care se regăsește în lista de sancțiuni.  

„Elveția aderă astfel la sancțiunile UE, la cererea Moldovei, din cauza intensificării acțiunilor de destabilizare în țară de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în decizia Consiliului Federal al Elveției.

Pe 30 mai curent, Consiliul UE a votat decizia de sancționare a cinci persoane. Acestea sunt acuzate că-și propun destabilizarea situației din Republica Moldova.

Sancțiunile impuse de UE la cererea Ministerului de Externe din România vizează înghețarea fondurilor deținute de aceste persoane în UE și interdicții de călătorie.

1.Ilan Șor: implicat în finanțarea ilegală a partidelor politice din R. Moldova, incitare la violență împotriva opoziției democratice și intimidare a autorităților statului, precum și organizarea de tabere de instruire pentru persoane în scopul de a provoca acțiuni violente în cadrul protestelor de stradă din R. Moldova. E condamnat definitiv pentru corupție și e fugit în Israel, de unde coordonează activitatea partidului său.

2. Igor Ceaika: om de afaceri rus cu influență la Chișinău implicat în canalizarea banilor către activele serviciilor secrete ruse din R. Moldova, cu scopul de facilita acțiuni de destabilizare a R. Moldova;

3. Gheorghe Cavcaliuc: fost șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție și președinte al Partidului Acasă Construim Europa, este responsabil de acte destabilizatoare, implicare în protestele violente din perioada recentă din Moldova. Totodată, este implicat în tentative de răsturnare a Guvernului ales în mod democratic, prin crearea unui Guvern din umbră;

4. Marina Tauber: vicepreședinte al Partidului Șor și mâna dreaptă a lui Ilan Șor, a contribuit semnificativ la protestele violente, făcând parte dintre principalii organizatori ai acestora. Ea a fost invitată în prime-time la postul de televiziune România TV, fondat de Sebastian Ghiță, într-o emisiune din februarie

5. Vladimir Plahotniuc: fugar, fost președinte al Partidului Democrat din Moldova, face obiectul a numeroase proceduri penale în legătură cu infracțiuni legate de deturnarea de fonduri ale statului moldovean și transferul ilegal al acestora în afara țării. În ultimii ani, chiar și atunci când nu a deținut nicio funcție în stat, Plahotniuc a continuat să influențeze negativ politica din R. Moldova.

În baza regimului de sancțiuni privind Ucraina, dar pentru acțiuni cu efect destabilizator în R. Moldova, au fost sancționate alte două persoane:

1. Aleksandr Kalinin: liderul Partidului Regiunilor din R. Moldova, a sprijinit în mod constant acțiuni care amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, prin sprijinirea forțelor militare din Rusia și promovarea simbolurilor invaziei;

2. Grigore Caramalac: președintele Fundației IFAVIS, este responsabil de organizarea, prin fundația pe care a fondat-o, de evenimente patriotice în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, cu sprijinul autorităților de ocupație.

Președinta Maia Sandu a salutat decizia UE și a menționat că cele cinci persoane nu vor putea circula liber în spațiul comunitar, iar banii și bunurile le vor fi sechestrate. 

Viorica Mija
28/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii