Datorii stinse și un nou volum achiziționat. Ce preț vom plăti pentru gaze în luna ianuarie

Viorica Mija
17/12/2022

Moldovagaz și-a stins datoriile față de gigantul rus Gazprom pentru lunile noiembrie și decembrie curent.  Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban. Totodată, conform deciziei de vineri a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale vor fi achiziționate de SA „Energocom” și vândute Moldovagaz, la un preț preliminar de peste 1100 de dolari pentru 1000 metri cubi.

Moldovagaz a transferat către concernul rus „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în lunile noiembrie și decembrie 2022, în mărime de 47,64 milioane de dolari. În mare parte, tranzacția a fost posibilă datorită transferului de aproape 364 de milioane de lei făcut de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru acoperirea compensațiilor din facturi.

„Începând cu 16 decembrie 2022, SA „Moldovagaz” a plătit gazele naturale furnizate în noiembrie și decembrie 2022, plătind PJSC „Gazprom” 47,64 milioane dolari SUA, sau peste 923 milioane lei”, a raportat președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

În etapa următoare, conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale vor fi achiziționate de SA „Energocom” și vândute SA „Moldovagaz”.

„Volumul și prețul final al gazelor naturale vor fi precizate până la data de 10 ianuarie 2023, prin actul de predare-preluare a gazelor naturale, semnat între cele două companii.  Gazele naturale achiziționate vor fi livrate exclusiv pe teritoriul Republicii Moldova pe care își desfășoară activitatea operatorii de sistem licențiați, iar SA ”Energocom” nu va include o marjă de profit în prețul de vânzare”, se arată în decizia CSE.

În condițiile unor modificări substanțiale ale prețurilor la resursele energetice, în special la gazele naturale, cu impact major asupra costurilor suportate de operatori, membrii CSE au dispus ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să efectueze  ajustarea extraordinară, în termen de 3 zile lucrătoare, a prețului pentru energia electrică produsă și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către întreprinderile din sectorul termoenergetic, cu excepția SA „Termoelectrica”. Ajustările vor fi făcute  în baza componentelor incluse în prețul și tariful în vigoare, aplicând prețul actual de achiziție a combustibilului primar.

În data de 3 decembrie,autoritățile de la Chișinău au încheiat cu Tiraspolul un contract privind livrările de gaze. Astfel, tot volumul de gaz livrat de ,,Gazprom" în decembrie va fi direcționat spre zona transnistreană, iar malul drept va folosi gazele din rezerva completată din achizițiile de pe piată internațională.

Contractul a stârnit discuții în controversă la Chișinău. În timp ce unii politicieni și experți declară că ar fi vorba despre o înțelegere păguboasă, astfel fiind alimentat separatismul, reprezentanții puterii afirmă că nu e altceva decât un „compromis rezonabil”.

Viorica Mija
17/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii