De ce vrea Moldovagaz să majoreze din nou preţurile. Ar fi suportat pierderi de 2,5 miliarde de lei

Ion Chișlea
04/07/2022

Administraţia Moldovagaz susţine că a acumulat pierderi de 2,5 miliarde de lei din cauza tarifului majorat insuficient de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) la 1 iunie. Pentru a face față prețului de achiziție de la Gazprom, compania solicită o majorare a tarifului cu încă 45% din 1 iulie.

Conform calculelor furnizorului de gaze, entru a putea face față prețului solicitat de compania rusească, tariful ar trebui să fie de 23.572 lei pentru 1000 metri cubi, fără TVA.  

„Prețurile curente pentru furnizarea de gaze naturale nu acoperă costurile asociate achiziționării acestora de la furnizorul extern, precum și costurile serviciilor de transport și distribuție a gazelor, ceea ce duce la acumularea continuă de devieri tarifare, care depășesc 2,5 miliarde de lei”, se menționează într-un comunicat al Moldovagaz.

Compania susține că prețul mediu de achiziție a gazului în iunie s-a ridicat la 980 de dolari pentru 1 000 metri cubi, fiind cu 41% mai mare față de prețul de 696 de dolari inclus în tariful aprobat de ANRE și intrat în vigoare din 1 iunie.

Potrivit calculelor SA „Moldovagaz”, noile prețuri ar urma să intre în vigoare începând cu 1 iulie 2022. Prețurile reglementate pentru furnizarea de gaze naturale urmează a fi aprobate de ANRE în cadrul unei ședințe deschise.

La momentul ajustării anterioare a tarifului, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban,  a menționat că din cauza majorării insuficiente, până la sfârşitul perioadei de raportare SA Moldovagaz, va înregistra abateri de tarif de 3,5 miliarde de lei, ceea ce va duce inevitabil la o nouă majorare a tarifului. 

Ion Chișlea
04/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii