Declarații cu iz de șantaj la Tiraspol: ”Nu e loc pentru iluzii, alternative pentru misiunea de pacificare nu există!”

Anticoruptie.md
23/09/2022
Sursa: novostipmr.com

Dupa ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, într-un interviu pentru presa locală, a confirmat încă o dată interesul Rusiei în zonă. Ignatiev a spus că „așa cum a declarat președintele rus, Vladimir Putin, doar Rusia poate fi garant al stabilității în regiune”.

„Este foarte important ca nimeni să nu-și facă iluzii că acest conflict poate fi rezolvat prin alte metode decât dialogul politic și negocierile. Presiunile, restricțiile și sancțiunile nu vor merge. Nu există alternativă pentru misiunea de pacificare”, a declarat Ignatiev.  

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul discursului susținut miercuri, de la tribuna Organizației Națiunilor Unite (ONU), a cerut retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului.

Șefa statului a menționat că „singura cale de întregire a țării este dialogul pașnic și respectarea suveranității și integrității teritoriale, iar prezența ilegală a militarilor ruși în regiunea transnistreană încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate”.

În cadrul întrunirii de lucru a Comisiei Unificate de Control, care a avut loc joi și care s-a desfășurat la Bender, delegațiile au continuat discuțiile asupra problemei privind posturile instalate abuziv de către structurile de forță transnistrene.

Delegația Republicii Moldova a reiterat că acestea împiedică libera circulație și periclitează situația în Zona de Securitate, iar Comisia Unificată de Control trebuie să intervină pentru a asigura retragerea posturilor ilegale din perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

În acest sens, reprezentanții Chișinăului au propus un nou proiect de decizie care să oblige Tiraspolul să se conformeze prevederilor Acordului din 21 iulie 1992 și să renunțe la acțiunile sale unilaterale.

Dezbaterile ce au urmat nu au adus părțile spre consens, fiind luată o pauză pentru consultări suplimentare.

Anticoruptie.md
23/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii