Demisie de… onoare. Șefa oficiului Amnesty International Ucraina și-a depus mandatul

Anticoruptie.md
06/08/2022
Sursa:facebook Oksana Pokalciuk

Șefa Biroului Amnesty International de la Kiev, Oksana Pokalciuk, a anunțat că renunță la funcție, explicând  că demisionează din cauză că nu a fost de acord cu raportul critic al organizației la adresa unor strategii ale armatei ucrainene.

„Noi, din partea biroului ucrainean, am subliniat constant că comunicatul de presă, pe care organizația l-a emis pe 4 august, trebuia să investigheze cel puțin două părți și să țină cont de poziția Ministerului Apărării din Ucraina. După cum am observat, reprezentanții Amnesty International au apelat în cele din urmă la Ministerul Apărării cerând o reacție, dar au acordat foarte puțin timp pentru a răspunde. Ca urmare a acestui lucru, deși fără să vrea, organizația a creat materiale care suna ca susținerea narațiunilor rusești. Căutând să protejeze civilii, acest studiu a devenit în schimb un instrument al propagandei ruse”, a scris Pokalciuk, pe contul său de facebook.

Pokalciuk a mai scris că, dacă nu trăiești într-o țară invadată și o faci bucăți, probabil că nu înțelegi cum e să condamni o armată de apărători.

„Rapoarte atât de importante, care sunt publicate într-un asemenea moment și într-un asemenea context, nu pot să nu conțină date despre cealaltă parte a războiului, despre cel care a început acest război”, a explicat Oksana Pokalciuk

Amnesty International a anunțat vineri că „îşi asumă întreaga responsabilitate” pentru raportul în care acuză armata ucraineană că pune în pericol civilii în rezistenţa ei faţă de invazia rusă, prin instalarea de infrastructuri militare în zone locuite.

Secretarul general al Amnesty, Agnes Callamard, a spus că raportul s-ar fi „bazat pe dovezi obţinute în urma unor investigaţii de mare amploare supuse aceloraşi standarde riguroase şi procese de verificare ca toate activităţile Amnesty International”.


Reacția a venit, după ce preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat organizația că „încearcă să amnistieze statul terorist Rusia”. „Agresiunea împotriva statului nostru este nejustificată, invazivă şi teroristă. Dacă cineva redactează un raport în care victima şi agresorul sunt puşi într-un fel pe picior de egalitate, dacă anumite date despre victimă sunt analizate şi acţiunile agresorului sunt ignorate, asta nu poate fi tolerat”, a declarat Volodimir Zelenski .

Anticoruptie.md
06/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii