Demisie la vârf în conducerea Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Cine este funcționarul Vasile Șarco și averea sa

Irina Odobescu
10/09/2021
Foto: alegeri.md

Directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Vasile Șarco, a demisionat din propria inițiativă. Acesta va pleca din funcție pe 15 septembrie, potrivit cererii de demisie. 

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a publicat investigația Malul Nistrului, acaparat de vilele bogaților, în care figurează și Vasile Șarco. În anchetă se menționează că reprezentanți ai administrațiilor locale au vândut în mod abuziv sau au dat în arendă terenuri de lângă Nistru unor afaceriști. Aceștia, la rândul lor, le-au vândut de câteva ori mai scump doritorilor de a-și construi adevărate palate pe malul râului.

În anchetă scrie că Vasile Șarco deține pe malul Nistrului două terenuri cu destinație agricolă. Un teren cu suprafața de 0.0696 ha a fost procurat de acesta la finele anului 2016 fiind înregistrat pe numele său și al soției. Tot în decembrie 2016, Șarco a mai procurat un teren alăturat, cu suprafața de 0.0907 ha, pe care l-a înregistrat pe numele tatălui său, un pensionar din Șoldănești.

Locuitorii din Oxentea sunt indignați de cele ce se întâmplă în satul lor. Aceștea spun că îi deranjează camioanele cu beton care circulă zilnic prin satul lor și sunt nedumeriți de unde au proprietarii vilelor atâția bani.

Într-un interviu acordat pentru Anticoruptie.md Eudochim Stogu a declarat că din partea CNA spălătoria banilor era supravegheată de Vasile Șarco. Este vorba despre dezvăluirile lui Eudochim Stogu, despre cum funcționau cele două rețele de spălare a banilor, persoanele implicate și cum ajungeau banii la PLDM și PDM. În interviul oferit în exclusivitate pentru Anticoruptie.md Stogu a mai spus că  Vasile Șarco „îi erau transmise în jur de 50 de mii de dolari pe lună”.

 

Irina Odobescu
10/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii