„Dezacord”. Angajații Universității Agrare de Stat și ai Universității de Stat din Tiraspol anunță manifestație în fața Guvernului  

Ilie Gulca
06/07/2022
Facultatea de Medicină Veterinară a Universită

Angajații Universității Agrare de Stat din Moldova și ai Universității de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău anunță un protest, joi, în fața Guvernului pentru a-și manifesta nemulțumirea față de reforma învățământului superior.

„Vă aducem la cunoștință că la 7 iunie 2022, între orele 09:30 și 12.30, Sindicatul UASM va organiza un protest în fața sediului Guvernului Republicii Moldova în legătură cu dezacordul nostru față de reforma propusă de Ministerul Educației și Cercetării, prin care se cere lichidarea Universității Agrare de Stat din Moldova”, se arată în anunțul Sinducatului Universității Agrare de Stat din Moldova.

Pe pagina de Facebook a Universității de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău a fost publicat un anunț similar.

„Vă rugăm să ne susțineți în această perioadă critică pentru Universitatea de Stat din Tiraspol și să veniți la această întrunire pașnică”, se menționează într-un apel al acestei instituții de învățământ superior.

Conform reformei anunțate de Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea Agrară de Stat din Moldova urmează să fie absorbită de Universitatea Tehnică a Moldovei, iar Universtitate de Stat din Tiraspol – de către Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Pe 1 iulie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat o reformă amplă a învățământului universitar și a cercetării academice, care prevede comasarea unui număr considerabil de instituții.

În opinia ministrului Anatolie Topală, în urma acestei reforme, universitățile din Republica Moldova se vor poziționa mai bine în clasamentele internaționale, astfel fiind mai ușor pentru ele să concureze cu universitățile din afară țării.

Statistica oficială arată că în urmă cu un deceniu, în 2012, exista un număr de circa 104.000 de absolvenți, iar în prezent mai sunt doar circa 59.000, fapt cauzat de criza demografică cu care se confruntă Republica Moldova.

Ilie Gulca
06/07/2022Follow us on Telegram

Comentarii