Dialogul Sandu-Hahn: „Uniunea Europeană va sprijini Republica Moldova în cazul sistării livrării de gaze din Rusia”

Anticoruptie.md
30/09/2022
Sursa: gov.md

Comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, aflat în vizită în Republica Moldova, a dat asigurări că Uniunea Europeană va ajuta țara noastră în situația  în care Gazprom va sista livrarea de gaze naturale. La rândul său, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că riscul întreruperii furnizării gazelor și curentului electric persistă și e nevoie de strategii de alternativă pentru a putea asigura securitatea energetică.

„Noi am mai observat anterior că Rusia nu-și onorează angajamentele, de aceea ne vom gândi cum putem ajuta Republica Moldova să se descurce în această situație și să-și asigure volumul necesar de gaze, la un preț rezonabil. Suntem conștienți de constrângerile financiare și bugetare din țara dvs., de aceea este de neimaginat să punem o presiune și mai mare pe buget”, a menționat Hahn.

De altă parte, președinta Maia Sandu a subliniat că „războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a subminat ordinea internațională și are consecințe serioase pentru toată Europa. Republica Moldova este afectată mai mult decât alte țări”. 

„Ne confruntăm cu riscuri mari în sectorul energetic, cu riscul întreruperii furnizării gazelor și curentului electric. Prețurile la resursele energetice sunt în continuare volatile și foarte înalte. Problema energetică este acum una existențială pentru țara noastră. Guvernul trebuie să intervină nu doar pentru a asigura țara cu resurse energetice, dar și pentru a le oferi oamenilor compensarea diferențelor mari de preț”, a punctat Sandu.

Șefa statului a dat asigurări că autoritățile fac rezerve de gaze, iar loturile stocate sunt suficiente pentru câteva săptămâni. Totuși, în cazul sistării unilaterale a contractului de livrare de către Gazprom, se va recurge la surse alternative.

Anticoruptie.md
30/09/2022Follow us on Telegram

Comentarii