Diaspora Moldovei din mai multe țări se solidarizează cu participanții la Adunarea Națională „Moldova Europeană”

Cornelia Cozonac
21/05/2023
Bresci, Italia

Moldovenii din Diasporă, stabiliți în mai multe țări s-au solidarizat cu participanții la Marea Adunarea ”Moldova Europeană”, ce se desfășoară la Chișinău. În mai multe țări, unde locuiesc conaționalii noștri, se organizează mitinguri de solidaritate. 

În Brescia, Italia, au ieșit în jur de 200 de persoane, care și-au exprimat solidaritatea cu cei de acasă, care sunt în Piața Marii Adunări Naționale. Ei au scandat „Moldova este Europa”, ne-a spus Ludmila Panciuc. 

Moldovenii stabiliți în Padova, Italia, au adoptat o declarație, pe care o redăm integral: 

„STIMAȚI CETĂȚENI AI REPUBLICII MOLDOVA, CEI DE ACASĂ și DIN DIASPORA DE PRETUTINDENI!

Noi, reprezentanții Asociației Baștina – Comunitatea Cetățenilor Moldoveni din Padova - Italia, precum și membrii Centrului Padova - organizatori și participanți la numeroase proteste organizate în Italia în perioada anilor 2016-2020, ne-am întrunit astăzi, 21 mai 2023, în incinta sediului Consulatului Republicii Moldova din orașul Padova, la Adunarea „Moldova Europeană” pentru a continua eforturile din anii precedenți ale cetățenilor Republicii Moldova din țară, precum și ale noastre, ale celor din Diasporă, de integrare în Uniunea Europeană.

La îndemnul, insistența și implicarea Diasporei, împreună cu cei de acasă, pe parcursul anilor, am reușit, în urma evenimentelor din 2009, să schimbăm vectorul spre Uniunea Europeană, cerându-le politicienilor să-și facă datoria întru realizarea acestui obiectiv.

Ca rezultat, s-a purces la:

- tăierea sârmei ghimpate de pe Prut,

- liberalizarea regimului de vize,

- semnarea acordului de liber schimb,

- semnarea acordului de asociere.

Desigur că au apărut unele forțe distructive care trebuiau înlăturate.

Astfel, au fost nevoie de un nou impuls și forțe noi, care au dat naștere blocului ACUM, în vederea menținerii cursului european al Republicii Moldova.

Diaspora și-a intensificat acțiunile prin organizarea diferitelor întâlniri, flashmob-uri, proteste întru susținerea cetățenilor Republicii Moldova de acasă.

Anul trecut, când Republica Moldova a obținut statut de candidat pentru integrarea în familia statelor Uniunii Europene, am ajuns să savurăm rezultatul luptei noastre.

Pentru a pune în practică reformele cerute de aderarea la Uniunea Europeană, este nevoie de mai multă implicare din partea guvernării, care deține toate instrumentele necesare, dar și de responsabilitate din partea Diasporei și a tuturor cetățenilor din Republica Moldova.

Dorim ca acest eveniment să fie o manifestare de consolidare a întregii societăți și a tuturor forțelor politice cu adevărat pro-europene întru realizarea obiectivului de interes național major - aderarea la Uniunea Europeană.

În aceste momente de grea cumpănă este necesar să transmitem un mesaj unitar întregii lumi că majoritatea covârșitoare a cetățenilor Republicii Moldova doresc să adere la Uniunea Europeană.

Și suntem siguri că vom reuși!

Toate acestea au devenit posibile și datorită sprijinului permanent oferit de România în vederea avansării pe calea integrării în Uniunea Europeană.

În același timp, îi mulțumim poporului ucrainean prin sacrificiul căruia dorința noastră îndelungată de a ne apropia de familia statelor Uniunii Europene se transformă în realitate.

Facem acest rezumat și pentru a evidenția că au fost depuse eforturi enorme în anii precedenți și mai avem multe lucruri de făcut la acest capitol.

Țara noastră are nevoie de unitate între Cetățeni, care doresc o schimbare.

Este necesară o consolidare națională, întrucât doar așa vom reuși să implementăm cu succes Acordul de asociere și să ne integram în Uniunea Europeană, fapt ce va oferi un viitor demn tuturor cetățenilor Republicii Moldova”

.Și în capitala Marii Britanii, Londra, conaționalii noștri s-au adunat pentru a susține Marea Adunarea de la Chișinău și parcursul european al țării. Ei s-au organizat su auspiciul Asociației moldovenilor din Marea Britanie și a Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie.  

.  

„Astăzi, am cunoscut oameni minunați. ameni cu aspirații, oameni onești și cu demnitate. Moldovenii din Anglia - Londra, Bristol și alte orașe, și-au dat întâlnire la Londra pentru a susține "Moldova Europeană". Împreună, am spus clar și răspicat că ne dorim un viitor frumos în familia europeană. Am spus în glas tare că "Moldova este Europa", a scris pe pagina sa de Facebook un moldovean stabilit în capitala Marii Britanii - Constantin Gorea. ”Am fost suprins să descoper și cetățeni ai altor state care au venit să-și susțină prietenii moldoveni în aceste momente. Am întâlnit și un cuplu minunat - el moldovean și ea cetățeană a altui stat. Am fost încântat să o cunosc pe Arine, un omuleț minunat din Franța. Și cel mai frumos - am discutat cu ea și Doru în limba română - plecăciuni pentru ea”, mai scrie Constantin Gorea, absolvent al Facultății de Jurnalism, ULIM; Chisinău. 

Moldovenii cu dor de casă care s-au adunat în Londra au intonat imnul Republicii Moldova și cântecele neamului, au încins o horă mare și au dansat trenuțul de la Chișinău-București și până la Londra. „De mult nu am mai trăit asemenea emoții... și bucuria a fost și mai mare să văd Piața Marii Adunări Naționale plină cu oameni minunați la chip și suflet, oameni deștepți și cu demnitate. Poporul adevărat al țării mele. Incontestabil, Moldova merge în Uniunea Europeană! Mândru de Președinta mea, Doamna Maia Sandu! Mândru de neamul meu!”, a mai scris Constantin Gorea. 

„Moldova este Europa!”. Acesta a fost mesajul conaționalilor noștri reuniți astazi la Riga pentru a susține împreună cu cetățenii Republicii Moldova din Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău cursul definit spre Marea Familie Europeană, spre Democrație, Bunăstare și Pace!

Mai multe detalii despre desfășurarea Adunării Naționale „Moldova Europeană” citiți în LIVE/TEXT // La Chișinău a început Adunarea „Moldova Europeană” // Maia Sandu: „Moldova va adera la UE și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030”. 

Și moldovenii stabiliți în Canada și-au dat întâlnire la Hanul Moldovenesc din Laval, provincia Qubec - afacere a moldovencei Violeta Martin-Moraru. Moldovenii adunați la Han au purtat cămăși tradiționale, au fluturat tricolorul și pancarte, cu mesajul „Montreal susține Moldova Europeană”. La reuniunea moldovenilor din Canada, a participat și ambasadorului Modlovei în Canada, Sergiu Odainic. Activitatea a fost inițiată și moderată de jurnalista Nata Albot. 

Tot la Hanul Moldovenesc, conaționalii noștri stabiliți în Canada au putut admira o colecție de rochii create de Kasandruța în stil național și „în Modlova Europeană”.

   

Cornelia Cozonac
21/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii