„Din proprie inițiativă”. Unul dintre directorii ANRE, instalați pe vremea lui Plahotniuc, și-a dat demisia nesilit de nimeni

Ilie Gulca
18/07/2022
Fostul premier Pavel Filip, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc și Octavian Calmîc (dreapta). Captură de ecran: Publika TV

Octavian Calmîc a depus o cerere de demisie, „din proprie inițiativă”, din funcția de director al Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică (ANRE), invocând „motive personale”.

El va exercita însă această funcție până când demisia sa va fi aprobată de legislativ, instituția care numește și demite conducerea ANRE.

Responsabila de comunicarea cu presa a ANRE, Galina Sanduța, a precizat că demisia sa nu va afecta activitatea instituției, care mai are patru directori - un număr suficient pentru a asigura cvorumul.

Fost ministru al Economiei în guvernul Filip, Octavian Calmîc a fost numit de Parlament pe 7 februarie 2019 în calitate de director, alături de Ștefan Creangă, Veaceslav Untila și Eugen Carpov, în cadrul Consiliului de Administrație al ANRE.

Conform Legii cu privire la energetică, ANRE este condusă de un consiliu de administraţie format din cinci directori. Membrii Consiliului de Administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre de Parlament pentru un mandat de șase ani.

Octavian Calmîc a indicat în declarația de avere și interese personale pentru 2021 un salariu anual de 911.913 lei pentru funcția de director ANRE, ceea ce constituie aproape 76.000 de lei lunar.

Familia sa deține un teren intravilan cu suprafața de 0,0703 – obținut în 2016 prin contract de donație și o vilă cu suprafața de 47,2 metri pătrați – cumpărată în 2020.

Conform aceleiași declarații, familia Calmîc mai are și două apartamente: unul de 112 metri pătrați cumpărat în 1999 și unul de 45,4 – obținut în 1998 prin „contract / transmitere-primire a locuinței în proprietate privată”, precum și o casă de locuit de 104,3 meri pătrați, dobândită în 2016 prin contract de donație.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au relatat în 2020 că Octavian Calmîc este proprietarul unui imobil construit în „Parcul Nistrean” din Vadul lui Vodă.

Construcția vilelor pe teritoriul riveran al Nistrului reprezintă o ilegalitate și reprezintă un pericol din punct de vedere ecologic.

Ilie Gulca
18/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii