Direcționarea 2% din impozitul pe venit, în 2024, se face doar online. Împreună, vom contribui la eradicarea corupției!

Anticoruptie.md
27/02/2024
CIJM

În anul curent, persoanele fizice plătitoare de impozite vor putea redirecționa cele 2% din impozitul pe venit calculat la buget către o organizație necomercială sau religioasă doar în regim online. Pentru a redirecționa 2% din impozitul pe venit, trebuie doar să indicați în declarația precompletată codul fiscal al organizației. Depunerea declarațiilor privind impozitul pe venit achitat în 2024 se efectuează până pe 30 aprilie.

Pentru efectuarea desemnării procentuale, persoana va trebui să obțină semnătura electronică și să se autentifice pe portalul Serviciului Fiscal de Stat (SFS), unde va putea semna declarația electronica.

Semnătura electronică poate fi obținută la operatorii de telefonie mobilă – Orange sau Moldcell sau la Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), unde semnătura este pe stick de memorie. În ultimul caz, persoana trebuie să urmeze pașii descriși pe pagina www.semnatura.md, unde completează toată informația și achită serviciul, după care merge la STISC  - str. 31 August 1989 nr. 82, sediul Ministerului Justiției - pentru a ridica stick-ul.

După obținerea semnăturii electronice, persoana trebuie să se autentifice pe pagina web a SFS - www.servicii.fisc.md, unde va accesa Cabinetul personal și deschide declarația precompletată. Pentru a redirecționa 2% din impozitul pe venit către o organizație necomercială sau entitate religioasă, este nevoie de a completa câmpul M1 din declarație (formularul CET18, secțiunea a 5-a), unde se indică codului fiscal al organizației beneficiare.

Lista organizațiilor beneficiare a desemnării procentuale poate fi consultată pe pagina web a Agenției Servicii Publice. Declarația completată trebuie semnată cu aplicarea semnăturii electronice.

Desemnarea poate fi făcută doar de contribuabilii care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele anterioare și care au depus declarația cu privire la impozitul pe venit în termenul stabilit de lege.

Un ghid detaliat privind pașii ce trebuie urmați pentru a direcționa 2% din impozitul pe venit este disponibil în video de mai jos: 

Dacă doriți să susțineți activitatea Centrului de Investigații Jurnalistice și jurnalismul de investigație, puteți redirecționa 2% către Centru, indicând codul fiscal: 1019620008889.

Împreună, vom contribui la eradicarea corupției!

Anticoruptie.md
27/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii