Directorul Agenției Proprietății Publice, despre acuzațiile privind deposedarea municipalității de 500 de terenuri: „Este o manipulare a opiniei publice”

Victoria Dodon
20/02/2017
Foto: CIJM

La sfârșitul săptămânii trecute, Primăria municipiului Chișinău a învinuit reprezentanții Agenției Proprietății Publice (APP) că ar fi dorit să întoarcă ilegal din proprietate municipală în proprietatea statului circa 500 de terenuri aferente diferitor obiective private sau deetatizate anterior prin decizii ale Consiliului municipal Chișinău. Tudor Copaci, directorul Agenției, neagă acuzațiile autorității publice locale, precizând că ar fi vorba despre manipularea opiniei publice.

Potrivit reprezentanților Primăriei, ar fi vorba despre câteva sute de terenuri care, susţin ei, sunt proprietate a Municipiului Chișinău. O parte dintre ele au fost întregistrate ca proprietate a Republicii Moldova în anii 1998-2000, având în vedere că la acel moment legislația nu prevedea delimitarea proprietății statului de cea a unei autorități administrativ-teritoriale. O altă parte dintre loturi au fost delimitate printr-o serie de decizii ale CMC, iar oficiile cadastrale teritoriale refuză să le înregistreze dreptul de proprietate.

În ianuarie 2017, APP a depus în instanță mai multe cereri către Oficiul Cadastral Teritorial Chișinău prin care solicită anularea unor înregistrări a loturilor de pământ în proprietate municipală și trecerea lor în proprietatea statului, Primăria Chișinău fiind intervenient accesoriu în proces. „Riscăm să fim deposedați în mod ilicit. Acțiunile sunt contrare Constituției Republicii Moldova, Codului funciar și altor legi. Nu știm care este scopul final al acestor acțiuni. Cert este că situația, pe de-o parte, blochează gestionarea terenurilor, iar pe de altă parte, blocajul favorizează deposedarea în continuare  a municipalități, prin scheme frauduloase”, a declarat juristul Valeriu Bogdan la ședința de luni, 20 februarie, a serviciilor Primăriei.

Directorul Agenției Proprietății Publice combate acuzațiile. „Este o manipulare a opiniei publice, nu este adevărat. O bună parte dintre terenuri erau proprietatea Republicii Moldova. Ei, prin mai multe decizii ale Consiliului Municipal, și-au atribuit aceste terenuri precum că ar fi proprietate a municipiului și au schimbat proprietarul din Cadastru - din Republica Moldova în autoritatea publică locală. Noi, depistând asemenea cazuri, am mers în instanță pentru a întoarce bunurile statului. Aceasta ne este meseria. Agenția este obligată să păstreze bunurile aflate în proprietatea statului. La etapa actuală există mai multe cereri în judecată, deja puse pe rol, iar pe terenurile în cauză a fost pus sechestru. Totodată, a fost informat Guvernul, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală și Consiliul Municipal Chișinău inclusiv”, a declarat Tudor Copaci pentru Anticoruptie.md, precizând că va oferi mai multe detalii în cadrul unei conferințe de presă.

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris în repetate rânduri despre diferite scheme prin care municipalitatea a rămas fără terenurile publice. În una din anchete, reporterii scriau despre afacerea „Terenuri pentru familii nou-create” prin intermediul căreia loturi obţinute gratuit, sub pretextul dreptului la construcția casei garantat de lege pentru familiile nou-create, era ulterior vândute de câteva ori în decurs de un an. Întreg procesul pare tras la indigo: aceiaşi actori, aceleaşi texte şi formulări – de la depunerea cererii la primărie până la hotărârile instanţelor de judecată şi înregistrarea dreptului de proprietate la Cadastru. Terenurile luate prin astfel de scheme se află în zone ultrascumpe şi sunt perfecte pentru construcţia unor cartiere rezidenţiale. 

O altă anchetă arată cum ajung bunurile municipale de milioane să fie închiriate, iar apoi trecute în proprietate privată la prețuri derizorii.  Deși legea prevede expres organizarea licitațiilor publice pentru darea în locațiune și privatizarea spațiilor și terenurilor din Capitală, autorităţile evită procedura. Astfel, administrarea patrimoniului public, în special a spațiilor nelocative și a terenurilor, reprezintă cea mai păguboasă activitate a municipalității, cu risc înalt de corupție.

Victoria Dodon
20/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii