DOC // Datoria regiunii transnistrene la gaze naturale a crescut cu aproape jumătate de miliard de dolari în ultimele patru luni

Ion Chișlea
15/02/2022

Datoria regiunii transnistrene față de Moldovagaz a crescut cu 424 milioane de dolari în perioada octombrie 2021–ianuarie 2022 potrivit unei informații oferite pentru Anticoruptie.md de compania Moldovagaz. În cele patru luni, au fost livrate companiei Tiraspoltransgaz SRL 732,4 milioane de metri cubi de gaze naturale.

În octombrie 2021, datoria a sporit cu 98 milioane, în noiembrie – cu 90 milioane, în decembrie – cu 97,5 milioane, iar în ianuarie – cu 138,4 milioane de dolari. Așa cum Tiraspoltranzgaz a continuat să nu plătească pentru gazul consumat, toată suma acumulată a fost trecută în contul datoriei față de Gazprom.

Potrivit directorului Moldovagaz Vadim Ceban, la sfârșitul lunii ianuarie curent, valoarea datoriei Tiraspoltransgaz pentru gazele naturale consumate se ridica la 7,01 miliarde de dolari deși, la finele lunii septembrie, un acționar al companiei anunța că încă atunci datoria respectivă era de aproape opt miliarde de dolari.

Deși Moldovagaz stabilește tarife unice pentru toți consumatorii, autoritățile regiunii separatiste din stânga Nistrului stabilesc unilateral alt tarif, de 10-15 ori mai mic decât cel de pe malul drept – 0,83 de ruble pentru un metru cub. Sumele acumulate din acest tarif ajung până la urmă în bugetul regiunii.

Compania Gazprom nu se arată deloc deranjată de această datorie a părții transnistrene însă, în același timp, nu acceptă nicio întârziere a plății pentru consumul gazelor naturale pe malul drept.

Luni, Moldovagaz a anunțat despre transferarea întregii plăți pentru gazele furnizate de Gazprom în ianuarie în valoare de 137 milioane de dolari și a promis că până la 20 februarie va transfera și 51 milioane de dolari pentru gazul consumat în prima jumătate a lunii curente.

Ion Chișlea
15/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii