DOC // Fosta judecătoare Lilia Vasilevici, demisă pentru abatere disciplinară, a devenit avocată

Anastasia Nani
07/06/2016
Lilia Vasilevici. Foto: Timpul.md

Lilia Vasilevici, fostă magistrată la Judecătoria sectorului Centru a Capitalei, a fost acceptată în profesia de avocat. Uniunea Avocaților a luat decizia chiar dacă în mai 2015 judecătoarea a fost demisă prin decret prezidențial pentru o abatere disciplinară, magistrata condamnând la cinci ani de închisoare cu suspendare o persoană acuzată de trafic cu droguri. 

Reprezentanții Uniunii Avocaților fac trimitere la articolul 10, aliniat 2 din Legea cu privire la avocatură, prevedere potrivit căreia "sunt scutite de efectuarea stagiului  profesional şi de examenul de calificare persoanele care deţin titlul de doctor, precum şi cele care au cel puţin zece ani vechime în muncă în funcţia de judecător sau procuror dacă, în termen de șase luni după demisia din funcţiile respective, au solicitat eliberarea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat". 

Aceeași lege prevede însă că solicitantul unei licențe de avocat trebuie să aibă o reputație ireproșabilă. Totuși, o persoană care a fost concediată din cadrul organelor de drept din motive compromiţătoare sau a fost eliberată, din aceleaşi motive, din funcţia de judecător, notar, consultant juridic sau funcţionar public nu poate fi considerată cu o reputație ireproșabilă, potrivit Legii cu privire la avocatură. 

Lilia Vasilevici a fost însă demisă prin decret prezidențial la 15 mai 2015, pentru o abatere disciplinară. Consiliul Superior al Magistraturii a propus demiterea magistratei după ce Lilia Vasilevici l-a condamnat pe Vitalie Ciornîi, care vindea droguri, la cinci ani de închisoare cu suspendare. Ulterior, instanţele superioare au stabilit că suspendarea executării pedepsei nu poate fi aplicată pentru persoanele care au comis o infracţiune deosebit de gravă, aşa ca în cazul lui Ciornîi. Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chișinău, a acuzat-o în repetate rânduri pentru această decizie, insistând că judecătoarea trebuie urmărită penal pentru o astfel de abatere. Ion Diacov mai declara atunci că procurorilor li s-a propus în acest caz mită de aproape 30.000 de euro. 

Lilia Vasilevici a fost judecătoare din 1996. De-a lungul anilor, fosta magistrată a judecat mai multe dosare de rezonanță, precum cel al lui Valeriu Pasat, ex-director SIS, sau pe cel al lui Vladimir Șarban, fost secretar al Consiliului Municipal Chișinău.

Anastasia Nani
07/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii