DOC// Gaz mai ieftin la sfârșitul iernii. Ce scădere cere Moldovagaz

Anticoruptie.md
21/02/2024

Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să decidă miercuri, 21 februarie, dacă aprobă sau nu solicitarea Moldovagaz de ajustarea a prețurile la gaz. Conform solicitării, gazul ar urma să coste până la 15 lei, respectiv fiind vorba de o ieftinire cu  aproximativ 3 lei.  

Potrivit proiectului prezentat spre aprobare, agenția își propune să reducă tariful la gazele naturale până la 13.398 de lei pentru o mie de metri cubi, fără TVA. Asta înseamnă că în facturi prețul pentru un metru cub de gaz va fi de 14,47 lei, cu TVA inclus.

Pe lângă cererea parvenită de la SA Moldovagaz, ANRE are în examinare și cererile de aprobare a tarifelor pentru 12 operatori ai sistemului de distribuție a gazelor naturale. „Considerând că serviciul de distribuție este o componentă importantă în structura prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, a fost necesar de analizat minuțios toate cererile în consecutivitatea corectă, astfel încât să fie evitată generarea ulterioară a devierilor financiare”, trasmite Agenția.

Proiectele prețurilor și tarifelor reglementate pentru furnizarea și distribuția gazelor naturale vor fi examinate pe 21 februarie 2024, ora 10:00, în cadrul ședinței publice a Consiliului de Administrație al ANRE, care va avea loc în regim online.

Ultima dată prețul pentru gaz a fost redus în iunie 2023, atunci când ANRE a aprobat un tarif mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz pentru gazele naturale. În prezent, pentru un metru cub de gaze naturale, consumatorii casnici achită un preț de 16,73 lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA). 

Anticoruptie.md
21/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii