DOC// Lupta pentru putere la Criuleni: Doi şefi de raion s-au răzgândit să demisioneze

Julieta Saviţchi
22/11/2021

Preşedintele raionului Criuleni, Pavel Spânu, şi adjunctul său, Oleg Ogor, şi-au retras cererile de demisie cu mai puţin de două ore înainte să înceapă şedinţa extraordinară a Consiliului. Cei doi au depus cereri de demisie, împreună cu vicepreşedintele raionului, Roman Onica, la finele săptămânii trecute.

Demisiile celor trei urmau să fie votate la şedinţa Consiliului Raional Criuleni, preconizată pentru luni, ora 14.00. Totodată, în agenda şedinţei Consiliului a fost inclusă şi alegerea noului preşedinte şi a ajuncţilor săi.

Primul a anunţat că renunţă la demisie Oleg Ogor, iar în mai puţin de o oră a depus cerere şi Pavel Spînu.

Surse din cadrul Consiliului Raional Criuleni au comunicat pentru portalul Anticorupţie.md că între Spînu şi Ogor există de mai mult timp neînţelegeri şi lipsă de conlucrare, fapt care a condus de multe ori la blocarea activităţii conducerii raionului.

Oleg Ogor şi Roman Onica au figurat în mai multe investigaţii ale portalului Anticorupţie.md, în care au fost scoase la suprafaţă problemele lor de integritate.Portalul Anticoruptie.md a publicat o anchetă în care se arată că în perioada stării de urgență, fiind în funcția de vicepreședinte al raionului Criuleni, Oleg Ogor a reușit să atragă din fondul de rezervă al raionului 170.000 de lei pe contul firmei sale, pentru cazarea medicilor din linia întâi într-o tabără care îi aparține.

Oleg Ogor şi Roman Onica, au fost demişi toamna trecută cu majoritatea voturilor consilierilor locali după ce Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor. În august 2021, cei doi au fost repuşi în funcţie printr-o decizie a Judecătoriei Criuleni.

Pe lângă demisie, Oleg Ogor şi Roman Onica au contestat în instanţă şi actele de constatare emise de ANI în privinţa lor.

Pe 21 mai 2020, ANI a stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Roman Onica. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate din decembrie 2019, exercitând timp de mai multe luni funcția de vicepreședinte al raionului concomitent cu mandatul de consilier în unul dintre consiliile locale ale raionului Criuleni.

La 16 iulie anul trecut, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor. Cazul a fost semnalat de către Portalul anticoruptie.md pe 1 iunie, în urma unei sesizări pe Harta Corupției. Inspectorii de integritate au stabilit că în perioada decembrie 2019 – martie 2020, Oleg Ogor a deținut concomitent, contrar legislației în vigoare, două funcții publice – mandatul de vicepreședinte de raion și calitatea de consilier în Consiliul raional Criuleni.

Judecătoria Chişinău, oficiul Râşcani, a respins contestaţia lui Ogor şi a lăsat în vigoare actul emis de ANI.

Julieta Saviţchi
22/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii