DOC // Noi prerogative pentru Armată. Ar putea interveni în cazul unor proteste sau pentru a apăra clădiri private?

Anticoruptie.md
06/04/2017
army.md

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi, 6 aprilie, în prima lectură, un proiect de lege care ar putea permite Armatei Naționale să intervină pentru a curma proteste violente sau pentru a respinge atacurile asupra unor clădiri, încăperi, construcții sau mijloace de transport, indiferent de apartenența lor. Documentul a fost criticat dur de opoziție care afirmă că, dacă proiectul nu va fi modificat, acesta ne-ar putea aduce într-o zonă gri a autocrației. Experții afirmă că mai multe dinte prevederile acestui document sunt neconstituționale.

Cele mai mari dezaprobări au provocat art. 18 din proiectul Legii privind regimul armamentului și munițiilor convenționale, mijloacelor speciale și dispozitivelor militare deținute de Armata Națională și de forțele militare străine aflate legal pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit acestui articol, la îndeplinirea obligațiilor serviciului militar, militarii Armatei Naționale aplică mijloace speciale din dotare „la curmarea tulburărilor de masă și a încălcării în grup a ordinii publice”, dar și „la respingerea atacurilor asupra unor clădiri, încăperi, construcții și mijloace de transport, indiferent de apartenența lor sau la eliberarea obiectelor deja ocupate”.

„Nu știm dacă este vorba despre o eroare sau acest articol a fost introdus cu bună știință în proiect. Dacă documentul nu va fi modificat, el va permite Armatei să intervină pentru a curma proteste. În acest caz, nu e vorba doar de dualitatea legislației, pentru că de asigurarea ordinii publice este responsabilă poliția, proiectul ridică și probleme de constituționalitate. Este vorba despre un exces de protecție. Cu acest proiect, ne mișcăm în zona gri a autocrației. Se creează senzația că actuala guvernare se pregătește de un asediu. Juridic, un asemenea proiect dăunează guvernării”, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md deputatul liberal-democrat Vadim Pistrinciuc.

Și expertul Sergiu Ostaf a criticat documentul votat în prima lectură de Parlament. „Acestea prevederi ale proiectului de lege sunt neconstituţionale. Ele încalcă principiul separării și neimplicării armatei în menținerea ordinei publice, principiul proporționalității utilizării forței fizice în cadrul menținerii ordinei publice – atribuția poliției să mențină și să restabilească ordinea publică, (…), dar și principiul responsabilității actorului public pentru acțiunile sale (cauzarea daunelor trebuie responsabilizată și acțiunile justificate). Este evident că acestea prevederi trebuie excluse dintr-un proiect de lege care nu se referă la menținerea ordinii publice în cadrul întrunirilor și nu are ca obiect reglementarea acestui domeniu, în special de către Armata Națională”, a precizat Ostaf într-o postare pe Facebook.

Anticoruptie.md
06/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii