DOC // Oficial: Anatol Ciubotaru, demis pentru că și-a trimis subalternii să-și facă testul la un laborator privat

Julieta Savițchi
30/03/2020

Fostul director al Spitalului Clinic Republican (SCR), a fost demis pentru că a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat, nu a dispus repetarea testelor în laboratorul de stat și nu a luat măsuri pentru izolarea și internarea lor în spital. Aceasta rezultă din referința juristului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Andrei Șveț, prezentată în instanță la judecarea cererii lui Ciubotaru care a contestat demisia. Deși a prezentat mai multe probe de natură să combată poziția reprezentantului Ministerului, Curtea de Apel Chișinău a respins plângerea profesorului Ciubotaru, menținând argumentele aduse de Șveț.

Potrivit documentului semnat de Șveț, singurul laborator virusulogic din Republica Moldova acreditat de către Organizația Mondială a Sănătății este laboratorul virusulogic al Agenției Naționale Sănătate Publică, iar Anatol Ciubotaru a organizat testarea a șase angajați ai săi la laboratorul privat Invitro Diagnostics, care a constatat că patru dintre ei sunt infectați cu Covid-19.

Reprezentantul MSMPS l-a mai acuzat pe fostul șef al SCR că nu a dispus repetarea testelor în laboratorul de stat, nu a anunțat persoanele infectate, nu a luat măsuri pentru izolarea și internarea lor în spital sau asigurarea tratamentului.

„Reclamantul A. Ciubotaru prin inacțiunile sale a expus unui risc real lucrătorii medicali menționați, a creat în mod neîntemeiat un focar de infecție în cadrul instituției vizate, precum și a pus sub risc activitatea de acordare a asistenței medicale de către instituția medico-sanitară publică SCR, în mod special a activității medicale de combatere a infecției coronavirus”, se arată în referința juristului Șveț.

În cererea de chemare în judecată semnată de Anatol Ciubotaru se arată că acesta a organizat testarea celor șase angajați la data de 23 martie, la solicitarea lor, după ce un medic reanimatolog a acuzat febră și dureri de cap. A doua zi, la ora 6 dimineață, Anatol Ciubotaru a primit un mesaj de la medicul de la Invitro Diagnostics, precum că patru angajați au rezultat pozitiv la Covid-19 și că a anunțat despre aceasta ANSP. Peste 13 minute, Ciubotaru a mai primit un mesaj de la medicul laboratorului privat, în care se arăta că ANSP a recomandat informarea și izolarea medicilor infectați, și că urmează să ia legătura cu directorul ANSP.

La briefingul de la ora 9 dimineața, ministra Viorica Dumbrăveanu a declarat că instituțiile statului se solidarizează cu instituțiile medico-sanitare private și a declarat că un agent economic a donat un lot de teste pentru laboratorul ANSP. Testele au fost donate de către Tudor Ceaicovschi. La ora 13, postul de televiziune TV-8 a anunțat, cu referință la surse anonime, despre infectarea celor patru medici de la SCR. La briefingul de la ora 17.20, Viorica Dumbrăveanu a declarat că aceste cazuri urmează a fi investigate, iar cei patru medici nu au fost incluși în statistica celor infectați cu coronavirus, deoarece rezultatele urmează să fie verificate de laboratorul ANSP. La ora 19.15, premierul Ion Chicu a anunțat despre decizia de a fi schimbat directorul SCR pentru „a face față provocării în domeniul epidemiologic”. La ora 20.58 pe pagina web a Guvernului a apărut un comunicat de presă în care se arăta că Ciubotaru este destituit, iar Dumbrăveanu a fost obligată săi- găsească imediat un înlocuitor.

Fostul director de la SCR a respins acuzațiile juristului de la MSMPS, calificându-le ca „minciuni”, și a prezentat în instanță mai multe documente priivind trimiterea medicilor infectați la testarea repetată și că a întreprins măsuri pentru izolarea și tratarea lor. Anatol Ciubotaru s-a justificat că a decis să apeleze la un laborator privat pentru a obține un rezultat mai rapid și a le oferi medicilor o șansă în plus pentru recuperare.

Cristina Țărnă, fiica și avocata lui Anatol Ciubotaru, a declarat că acesta a fost demis ilegal, cu încălcare mai multor norme, inclusiv constituționale, și că vor depune o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Julieta Savițchi
30/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii