DOC // Unde a fost transportat, de fapt, grâul din Silozul de la Gura Camencii

Ilie Gulca
29/03/2021

Grâul scos din silozul din Gura Camencii, Florești, despre care s-a spus că ar fi destinat exportului, a fost luat de SRL Ancom Agro, parte a grupului Zernoff, în baza unui contract semnat cu Agenția Rezerve Materiale. Maia Sandu solicitase, luni, Guvernului să aprobe de urgență o hotărâre prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat.

SRL Ancom Agro este prestatoare de servicii de păstrare a grâului alimentar din rezervele materiale de stat. În februarie curent, această companie a solicitat acordul Agenției Rezerve Materiale să împrospăteze cantitatea de 16.855 de tone de grâu alimentar neîmprospătat în 2020.

Societatea și-a justificat demersul prin faptul că această cantitate de grâu, 16.855 de tone, roada anului 2016, risca să se degradeze din punct de vedere al calității. Termenul de păstrare a acestui grâu, de patru ani, expirase în august 2020.

Compania și-a asumat responsabilitatea să restituie cantitatea de grâu recepționată pentru împrospătare cu decalaj în timp din roada anului 2021 și să asigure această cantitate cu garanție bancară.

Actualmente, potrivit expertului în domeniul afacerilor cu cereale, Iurie Rija, grâul din rezerva de stat provine din recoltele 2016, 2017, 2018 și 2019. În 2020, rezervele de stat nu au fost reîmprospătate, a subliniat el, pentru a evita pericolul unei crize alimentare provocată de calamități – înghețuri, secetă și grindină –, care au compromis culturile cerealiere.

„Recolta din 2016 trebuia înnoită în august 2020. În condițiile în care acest grâu avea deja termenul de valabilitate expirat și pentru a evita riscul infestării cu paraziți, SRL Ancom Agro a decis să îl împrospăteze în baza contractului de păstrare cu Agenția Rezervele de Stat.”

De altminteri, Agenția Rezerve Materiale a anunțat, în februarie curent, într-un comunicat că împrospătarea grâului alimentar din roada anului 2016 este „strict vitală” și în cazul în care nu va fi efectuată această acțiune ar fi putut fi provocate pierderi financiare esențiale de peste 15 milioane de lei. 

„Expirarea termenului de păstrare a grâului, care duce la schimbarea calității grâului din alimentar în furajer, poate genera pierderi financiare esențiale de peste 15 milioane de lei”, a detaliat Agenția cu pricina.

SRL Ancom Agro este acuzată de faptul că își însușește acum cele 16.855 de tone, la prețul de 4,5 lei pentru un kilogram, și va întoarce aceeași cantitate în august, pe vremea secerișului, când kilogramul de grâu va fi de două ori mai ieftin.   

După estimările lui Iurie Rija, Republica Moldova nu este amenințară de pericolul unei crize alimentare.

„Republica Moldova consumă anual 300.000 de tone de grâu. Capacitatea de producere a Republicii Moldova este de 1,3–1,5 milioane de tone. În 2020, au fost recoltate 600.000 de tone. Seceta a afectat circa 60% din suprafețe însămânțate cu grâu. Din 2019 au mai rămas în depozitele producătorilor peste 150.000 de tone.”   

Șefa statului Maia Sandu, invocând riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă, a solicitat Guvernului să acționeze în scopul asigurării securității alimentare a țării.

De asemenea, președintele a sesizat Procuratura Generală în legătură cu potențiale cazuri de implicare a instituțiilor statului în vânzarea rezervelor de stat cu prejudicii aduse țării și cetățenilor.

Inițial, liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a declarat, pe 27 martie, că din rezerva de stat ar fi scoase tone de grâu, care urmează a fi exportate.

Ilie Gulca
29/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii