Doc // Vlad Plahotniuc a cedat două posturi de televiziune unui jurnalist

Anticoruptie.md
12/05/2017
Panoul de la intrarea în sediul General Media Group // Foto: Anticoruptie.md

Liderul PD Vlad Plahotniuc a cedat două posturi de televiziune din cadrul holdingului media pe care îl deţine. Canal 2 şi Canal 3 au trecut din proprietatea General Media Group Corp. în posesia companiei Telestar Media, companie fondată acum două săptămâni de jurnalistul Oleg Cristal, în prezent consilier de imagine al omului de afaceri. Modificările au fost făcute odată cu intrarea în vigoare la mijlocul lunii aprilie a modificărilor și completărilor Codului Audiovizualului.

Oleg Cristal. Foto: Arhivă personală//Ok.ru

Potrivit portalului Newsmaker.md, liderul democrat rămâne, oficial, cu două posturi de televiziune - Prime și Publika TV -, dar și cu două posturi de de radio - Muz FM și Publika FM. Cererile de cesiune a posturilor Canal 3 și Canal 2 au fost admise în cadrul ședinței de vineri, 12 mai, a Consiliului Coordonator al Audioviziualului.

Compania Telestar Media a fost înregistrată la 2 mai. Oleg Cristal, fosul editor general al Publika TV, este şi administrator, dar şi fondator al firmei. Capitalul social subscris al companiei este de 100.000 de lei. Sediul Telestar Media SRL este acolo unde se află întregul holding media gestionat de Vlad Plahotniuc, strada Ghioceilor 1 de pe teritoriul Moldexpo. Solicitat de Newsmaker.md, Cristal a refuzat să răspundă la întrebări.

În 2015, Vlad Plahotniuc a fondat două firme noi: General Media Group Corp. şi Radio Media Group Inc. pe numele cărora au fost trecute patru televiziuni şi trei posturi de radio pe care omul de afaceri, le-a ascuns, de-a lungul anilor, în spatele unor companii off-shore. Businessmanul a operat aceste schimbări odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului Audiovizualului prin care radiodifuzorii privaţi au fost obligaţi să declare cine sunt adevăraţii proprietari ai posturilor.

Cele patru televiziuni şi câteva posturi de radio au fost înregistrate până atunci pe numele companiei General Media Group. În iunie 2014, reprezentanţii acestei întreprinderi au cerut Consiliului Coordonator al Audiovizualului să treacă posturile de televiziune Prime, Canal 2, Canal 3 şi postul de radio Maestro FM, „ca urmare a reorganizării”, de la ÎCS Prime TV la ÎCS General Media Group. Singurul fondator al firmei este OTIV Prime Media B.V., înregistrată în Amsterdam, Olanda. OTIV Prime Media B.V. are în calitate de acţionari firmele El-Dia Corporation N.V. (Antilele Olandeze) şi OTIV Prime Holding B.V. (Olanda). În 2011, El-Dia era deţinută de către OTIV Prime Media B.V. Prime Holding B.V. se afla pe aceeaşi adresă cu OTIV Prime Media B.V. (Bloemgracht 45, Amsterdam, Noord-Holland 1016 KD) şi avea acelaşi număr de telefon.

Anticoruptie.md
12/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii