Dodon și Șor și-au votat singuri declarația cu privire la dezacordul dizolvării Parlamentului

Madalin Necsutu
26/03/2021
BIRN

Partidul Socialiștilor și platforma Pentru Moldova au votat, vineri, cu 54 de voturi o declarație în privința dezacordului cu privire la dizolvarea legislativului prin care susțin că nu au fost epuizate căile constituționale pentru deblocarea crizei politice pentru învestirea Guvernului.

„Luând act de necesitatea stringentă a învestirii unui guvern capabil să soluționeze criza pandemică, precum și să gestioneze productiv domeniile strategice, în special pe dimensiunea social-economic, declarăm despre consolidarea tuturor eforturilor pentru a evita blocajul instituțional cauzat de lipsa unui dialog bazat pe respect și diligență din partea președintelui țării”, a precizat deputatul socialist Vasile Bolea, care a citat din textul declarației.

Anterior, pe rețele sociale, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco afirma că această declarație este hilară, deoarece oricum nu poate înlocui Constituționația care spune clar că două două tentative de votare a unui guvern (deja epuizate în Legislativul de la Chișinău – n.r.) Parlamentul trebui dizolvat și organizate alegeri anticipate.

Deputatul independent Octavian Țîcu a condamnat încă o dată alianță oficializată dintre Partidul Socialiștilor condus de liderul prorus Igor Dodon și Partidul Șor, condus de oligarhul fugar, Ilan Șor, condamnat în primă instanță pentru „furtul miliardului” de dolari din trei bănci din Republica Moldova.

„Partidul Socialiștilor, care a compromis definitiv lupta împotriva pandemiei și conducerea Republicii Moldova, împreună cu alte componente ale acestui Parlament, își dorește, împreună cu o grupare criminală Șor și cu transfugii unei alte organizații criminale Plahotniuc, să conducă mai departe Republica Moldova. În calitate de deputat și președinte al Partidului Unității Naționale, voi susține și solicit președintelui dizolvarea de urgență a acestui Parlament, care nu are nici un viitor și trebuie să dispară”, susține Țîcu.

Declarația de vineri a fost introdusă după ce, joi, în plen a Parlamentului nu a fost întrunit cvorumul pentru votarea lui Igor Grosu în calitate de premier. A fost a doua tentativă eșuată de numire a Guvernului, prima tentativă consumându-se în data de 11 februarie cu Natalia Graviliță. Așadar, conform Constituției, președintele Maia Sandu are cale liberă pentru dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate în Republica Moldova.

Madalin Necsutu
26/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii