Donald Trump și-a dezvăluit planul de pace „secret” pentru războiul dintre Rusia și Ucraina

Ilie Gulca
08/04/2024

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a spus într-o discuție privată că ar putea pune capăt războiului Rusiei în Ucraina forțând Ucraina să renunțe la un anumit teritoriu, potrivit unor persoane familiare cu planul.

„Propunerea lui Trump constă în forțarea Ucrainei să cedeze Crimeea și Donbasul Rusiei, potrivit persoanelor care au discutat cu Trump sau consilierii săi și au vorbit sub condiția anonimatului, deoarece conversațiile au fost confidențiale”, scrie publicația americană „Washington Post”. „Această abordare, care nu a fost raportată anterior, ar inversa dramatic politica președintelui Biden, care a subliniat reducerea agresiunii ruse și acordarea de ajutor militar Ucrainei.”

În căutarea revenirii la putere, subliniază sursa citată, Donald Trump, eventual candidat al Partidului Republican la alegerile prezidențiale, s-a lăudat adesea că ar putea negocia un acord de pace între Rusia și Ucraina în 24 de ore dacă va fi ales, chiar înainte de a prelua mandatul. Dar el a refuzat în repetate rânduri să precizeze public cum va rezolva rapid un război care durează mai bine de doi ani și care a ucis zeci de mii de soldați și civili.

Deși nu este în funcție, Trump a făcut presiuni asupra republicanilor din Congres să renunțe la sprijinul militar al SUA pentru Ucraina. Revenirea sa la Casa Albă îi va extinde foarte mult influența asupra dezbaterii din Congres.

În noiembrie 2023, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a invitat deja pe Trump să vină în Ucraina. Dar acesta a refuzat, invocând un „conflict de interese” cu actuala administrație a lui Joe Biden.

Ilie Gulca
08/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii