Dorin Recean, noul consilier pe securitate al Maiei Sandu, a fost în colimatorul Comisiei Naționale de Integritate

Ilie Gulca
04/02/2022

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat vineri decretul prin care, fostul ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Filat, Dorin Recean, a fost numit consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Ministru al Afacerilor Interne în perioada (2012–2015), Dorin Recean își va începe mandatul de consilier prezidențial din 7 februarie curent.

În perioada mandatului său de ministru, Comisia Națională de Integritate (CNI), predecesoarea Autorității Naționale de Integritate, s-a sesizat din oficiu după publicarea unui articol de către Rise Moldova, care a semnalat o eventuală încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății admise de ministrul Dorin Recean.

Dorin Recean nu indicase în declarația de venituri și proprietate o cotă parte în societatea comercială Progestact SRL și calitatea sa de administrator la întreprinderea Vistedor SRL, care avea drept activități principale comerţul cu amănuntul prin corespondență şi activităţi de consultare pentru afaceri şi management.

În cadrul Progestact SRL, el deținea o cotă de participare de 2,7%, avându-i ca asociați pe Iurie Muntean – fost deputat comunist; Emil Guţu – fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei (anchetat penal în 2009 pentru luare de mită); Vitalie Iurcu – fost director Moldtelecom SA, Liviu Gumovschi – fost director al unei instituții guvernamentale și partener de afaceri al ex-ministrului Economiei, Valeriu Lazăr. 

De partea cealaltă, fostul ministru a explicat CNI că participația sa în Pragestact SRL nu a fost declarată pentru că a cedase cota până la deținerea unei funcții publice, iar întreprinderea urma să fie lichidată de către administrator.

În cele din urmă, CNI a dispus clasarea cauzei în legătură cu lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății.

Ilie Gulca
04/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii