Dosarul Boboc a ajuns la CEDO

Anticoruptie.md
07/04/2017
Fostul poliţist Ion Perju (dreapta) a negat în instanţă că ar fi cel surprins în imaginile video aplicându-i lovitura fatală lui Valeriu Boboc. Foto: Adevărul

Dosarul privind moartea tânărului Valeriu Boboc, ucis în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, a ajuns la CEDO. Informaţia ne-a fost confirmată de Valeriu Pleşca, unul dintre avocaţii familiei victimei. 

„După epuizarea tuturor căilor de recurs interne, am depus o cerere la CEDO. Considerăm că a fost încălcat dreptul la viaţă al lui Valeriu Boboc prin încălcarea de către stat a obligaţiei de a nu provoca moartea şi de a lua măsuri care se impun pentru protejarea efecivă a dreptului la viaţă. De asemenea, nu a fost desfăşurată o anchetă seriosă şi aprofundată cu privire la circumstanţele morţii”, ne-a declarat Valeriu Pleşca, precizând că rudele victimei nu au fost admise în dosare de rezonanţă în privinţa demnitarilor învinuiţi de neglijenţă sau exces de putere soldată cu moartea tânărului.

Singura persoană condamnată pentru omorârea lui Valeriu Boboc a fost ex-poliţistul Ion Perju. Potrivit avocatului, imaginile video, dar şi declaraţiile martorilor audiaţi arată că tânărul a fost bătut de mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine în baza unor indicaţii de a reţine toţi protestatarii, inclusiv prin aplicarea forţei.

Ion Perju a fost acuzat că i-ar fi aplicat tânărului o lovitură fatală. El a fost condamnat la zece ani de închisoare. Sentinţa a fost dictată de magistraţii Curţii de Apel Chişinău şi menţinută de Curtea Supremă de Justiţie după ce în decembrie 2013 Judecătoria sectorului Buiucani l-a achitat. Chiar dacă a fost pronunţată o decizie de condamnare la închisoare cu executare, inculpatul nu a fost luat sub strajă de către instanţa de apel. Fostul poliţist a părăsit şedinţa de judecată înainte de anunţarea verdictului. Acum fostul poliţist este căutat de Interpol. Deşi Ion Perju a insistat că nu el este cel care l-a lovit pe Valeriu Boboc, o expertiză tehnică a secvenţelor video efectuată în 2010 de Departamentul Investigaţii Computerizate şi Examinarea Probelor din SUA a demonstrat contrariul. Specialiştii au constatat că Ion Perju apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, aplicându-i lui Valeriu Boboc o lovitură.

Detalii într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice

Anticoruptie.md
07/04/2017Follow us on Telegram

Comentarii