Dosarul Boboc: Curtea Supremă de Justiție a menținut sentința prin care Ion Perju a fost condamnat la zece ani de închisoare

Anticoruptie.md
15/12/2015
Dosarul Boboc în prima instanță. Foto: Adevărul Moldova

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au menținut sentința Curții de Apel Chișinău prin care fostul polițist Ion Perju, care i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc în timpul protestelor de acum șase ani, a fost condamnat la zece ani de închisoare. 

Decizia a fost luată marți, 15 decembrie. Judecătorii au respins astfel recursul apărării. "Ne așteptam la acesată decizie. Ion Perju a fost condamnat pe bună dreptate, doar că l-au scos țap ispășitor. Știm foarte bine că cei care trebuiau pedepsiți în primul rând au fost fost scutiți de pedeapsă", ne-a spus Victor Boboc la scurt timp după pronunțarea deciziei. 

Deşi Ion Perju a insistat că nu el este cel care l-a lovit pe Valeriu Boboc, o expertiză tehnică a secvenţelor video efectuată în 2010 de Departamentul Investigaţii Computerizate şi Examinarea Probelor din SUA a demonstrat contrariul. Specialiştii au constatat că fostul polițist apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, aplicându-i lui Valeriu Boboc lovitura care, potrivit procurorilor, i-ar fi fost fatală. De altfel, dintre toate persoanele care apar în imagini, Ion Perju este singura persoană identificată și condamnată.  

Acesta nu a fost însă încătușat, reușind să iasă din sediul Curții de Apel Chișinău înainte ca judecătorii să pronunțe sentința. Ulterior Ion Perju a fost anunțat în căutare internațională. 

Pe de altă parte, în iunie 2015, Gheorghe Papuc, ex-ministru de Interne, şi Vladimir Botnari, fost comisar al Capitalei, au fost achitaţi definitiv în dosarul 7 aprilie 2009. Cei doi au fost acuzaţi anterior de neglijenţă în serviciu soldată cu moartea tânărului Valeriu Boboc în timpul protestelor de acum șase ani. Magistraţii l-au obligat pe Gheorghe Papuc să achite o amendă de 20.000 de lei, dar pentru un alt capăt de acuzare – abuz în serviciu, soldat cu urmări grave, şi l-au privat de dreptul de a se angaja timp de cinci ani în instituţia pe care a condus-o cândva. Această pedeapsa nu i-a fost aplicată pentru consecinţele evenimentelor din 2009, ci pentru că în perioada guvernării comuniste a încheiat cu administrația Sanatoriului “Constructorul” contracte de arendare a unor încăperi de pe strada Zelinski din Chișinău, folosite în realitate de organizația teritorială a sectorului Botanica a Partidului Comuniștilor. 

Și Valentin Zubic, care i-a fost adjunct lui Gheorghe Papuc, a reușit să scape de dosar. După ce în martie 2011 procurorii i-au înaintat învinuirea ex-viceministrului de Interne, şef al statului-major în timpul evenimentelor de acum şase ani, el nu a mai avut niciun statut în această cauză penală. În martie 2013, magistraţii Judecătoriei sectorului Centru au anulat ordonanţa procurorilor de punere sub învinuire a lui Valentin Zubic.   

Anticoruptie.md
15/12/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii