Dosarul Boboc: Curtea Supremă de Justiție a menținut sentința prin care Ion Perju a fost condamnat la zece ani de închisoare

Anticoruptie.md
15/12/2015
Dosarul Boboc în prima instanță. Foto: Adevărul Moldova

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au menținut sentința Curții de Apel Chișinău prin care fostul polițist Ion Perju, care i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc în timpul protestelor de acum șase ani, a fost condamnat la zece ani de închisoare. 

Decizia a fost luată marți, 15 decembrie. Judecătorii au respins astfel recursul apărării. "Ne așteptam la acesată decizie. Ion Perju a fost condamnat pe bună dreptate, doar că l-au scos țap ispășitor. Știm foarte bine că cei care trebuiau pedepsiți în primul rând au fost fost scutiți de pedeapsă", ne-a spus Victor Boboc la scurt timp după pronunțarea deciziei. 

Deşi Ion Perju a insistat că nu el este cel care l-a lovit pe Valeriu Boboc, o expertiză tehnică a secvenţelor video efectuată în 2010 de Departamentul Investigaţii Computerizate şi Examinarea Probelor din SUA a demonstrat contrariul. Specialiştii au constatat că fostul polițist apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, aplicându-i lui Valeriu Boboc lovitura care, potrivit procurorilor, i-ar fi fost fatală. De altfel, dintre toate persoanele care apar în imagini, Ion Perju este singura persoană identificată și condamnată.  

Acesta nu a fost însă încătușat, reușind să iasă din sediul Curții de Apel Chișinău înainte ca judecătorii să pronunțe sentința. Ulterior Ion Perju a fost anunțat în căutare internațională. 

Pe de altă parte, în iunie 2015, Gheorghe Papuc, ex-ministru de Interne, şi Vladimir Botnari, fost comisar al Capitalei, au fost achitaţi definitiv în dosarul 7 aprilie 2009. Cei doi au fost acuzaţi anterior de neglijenţă în serviciu soldată cu moartea tânărului Valeriu Boboc în timpul protestelor de acum șase ani. Magistraţii l-au obligat pe Gheorghe Papuc să achite o amendă de 20.000 de lei, dar pentru un alt capăt de acuzare – abuz în serviciu, soldat cu urmări grave, şi l-au privat de dreptul de a se angaja timp de cinci ani în instituţia pe care a condus-o cândva. Această pedeapsa nu i-a fost aplicată pentru consecinţele evenimentelor din 2009, ci pentru că în perioada guvernării comuniste a încheiat cu administrația Sanatoriului “Constructorul” contracte de arendare a unor încăperi de pe strada Zelinski din Chișinău, folosite în realitate de organizația teritorială a sectorului Botanica a Partidului Comuniștilor. 

Și Valentin Zubic, care i-a fost adjunct lui Gheorghe Papuc, a reușit să scape de dosar. După ce în martie 2011 procurorii i-au înaintat învinuirea ex-viceministrului de Interne, şef al statului-major în timpul evenimentelor de acum şase ani, el nu a mai avut niciun statut în această cauză penală. În martie 2013, magistraţii Judecătoriei sectorului Centru au anulat ordonanţa procurorilor de punere sub învinuire a lui Valentin Zubic.   

Anticoruptie.md
15/12/2015

Comentarii