Dragalin, îngrijorată. Ce dosare gestionau acuzatorii care au depus cereri de demisie

Anticoruptie.md
14/06/2024
Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție

Procuratura Anticorupție (PA), într-un comunicat oficial, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu cererile de demisie depuse de 10 procurori înainte de procesul de vetting. Conform instituției, „această situație creează un risc major pentru activitatea instituției, având în vedere impactul direct asupra capacității de gestionare a dosarelor de corupție de nivel înalt”. Portalul Anticoruptie.md a solicitat de la PA numele acuzatorii care și-au anunțat plecarea din sistem, dar instituția a menționat că „nu poate oferi astfel de informații, deoarece țin de viața privată a celor care au luat o astfel de decizie”. De altă parte, făcând trimitere la sursele sale, Ziarul de Gardă scrie că printre procurorii care au depus cereri de demisie se regăsesc Alexandr Casir, Mircea Ciobanu, Dorin Compan, Mariana Botezatu, Alexandru Gaina, Mariana Boșcănean, Constantin Popa și Lilia Silvestru.

„4 din 38 de procurori din cadrul aparatului central al Procuraturii Anticorupție au ales să se retragă din funcție, 3 fiind din cadrul secției judiciare. De asemenea, începând cu 13 iunie 2024, un alt procuror din aceeași secție a fost delegat să exercite interimatul de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii mun. Chișinău. Astfel, din cei 10 procurori din secția judiciară, rămân doar 6 procurori pentru a gestiona toate dosarele trimise în instanță de către Procuratura Anticorupție. În prezent, avem peste 500 de cauze pe rol, ceea ce reprezintă o sarcină formidabilă pentru un număr atât de redus de procurori ce reprezintă acuzarea”, se arată în comunicatul PA.

Conform PA, un procuror din una dintre direcțiile de urmărire penală responsabil de investigarea cauzei penale denumită generic ,,Frauda bancară” a decis să demisioneze, „lăsând un gol semnificativ în echipa care lucrează la acest caz complex și de importanță majoră pentru societate”.

„De asemenea, de la Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție, 4 din 6 procurori au demisionat, însă oficiile Nord și Sud ale Procuraturii Anticorupție urmează să fie lichidate conform modificărilor legislative referitor la competența Procuraturii Anticorupție și, ca rezultat, al noii structuri organizaționale”, concretizează PA. 

În total, rămân 38 procurori anticorupție care vor activa în continuare, având în gestiune aproximativ 700 cauze penale, inclusiv 200 la faza de urmărire penală și 500 în instanța de judecată.

Anticoruptie.md
14/06/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii