După ce a condamnat dispersarea protestului Șor, Promo LEX semnalează încălcări comise de organizatori

Anticoruptie.md
27/10/2022
Sursa: CIJM

Asociația Promo-LEX, Amnesty International Moldova, Centrul de Politici și Reforme, Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy) condamnă acțiunile organizatorilor întrunirii din 26 octombrie 2022 din fața Procuraturii Generale, acțiuni care, conform lor, au depășit cadrul legal stabilit, fiind comise cu reaua intenție de blocare a sediului unei instituții publice.

„În data de 26 octombrie 2022, în timpul discursului și la îndemnul organizatorilor întrunirii din fața Procuraturii Generale și anume I. Șor (online) și D. Țurcanu, un grup de persoane a încercat să instaleze corturi pe pragurile și în fața ușilor de la intrare în sediul Procuraturii Generale. Grupul respectiv avea un comportament agresiv și nu reacționa la îndemnurile poliției de a nu bloca intrarea în sediul instituției publice. Acțiunile organizatorilor aparent încurajau grupul de persoane agresive, fără a îndeplini obligația de menținere a ordinii publice și cooperare cu organele de drept”, explică organizațiile într-un comunicat.

Organizațiile mai menționează că spațiul din fața Procuraturii Generale era suficient pentru a desfășura întrunirea în mod pașnic, iar acțiunile întreprinse de grupul de persoane agresive erau aparent direcționate pentru destabilizarea caracterului pașnic al întrunirii.

„Ulterior protestului au apărut informații că mai mulți jurnaliști au fost amenințați cu răfuiala fizică pentru acțiunile de transmitere a imaginilor de la protest. Potrivit art. 17 a Legii privind întrunirile, accesul presei și oricăror persoane care înregistrează întrunirea nu poate fi limitat. Mai mult ca atât vom menționa și protecția specială a jurnaliștilor în situația transmiterii informației de la locul întrunirilor publice, precum și sancțiunile penale pentru intimidarea și limitarea activității acestora”, se mai arată în comunicat.

Organizațiile neguvernamentale de media au condamnat, miercuri, comportamentul ilegal al mai multor participanți la protestul organizat de Partidul Șor, care au agresat fizic și verbal cel puțin trei jurnaliști care își exercitau misiunea de informare a cetățenilor asupra evenimentelor de interes public. Organizațiile semnatare au solictat organelor de drept să sancționeze agresorii.

În timpului reflectării protestului din data de 23 octombrie, reportera postului de televiziune TV8 Viorica Tataru, jurnalistul Andrei Captarenco, precum și cameramanul Centrului de Investigații Jurnalistice, Marin Bogonovschi, au devenit ținta intimidărilor, acostărilor jignitoare și insultelor din partea unor participanți la miting. Comportamentul inadecvat al protestatarilor s-a manifestat prin hărțuire verbală și fizică, injurii și amenințări la adresa reprezentanților presei.

Anticoruptie.md
27/10/2022Follow us on Telegram

Comentarii