„După ce s-a împrumutat la greu”. Ministrul Educației îl acuză pe primarul capitalei de incompetență și distribuire de falsuri

Mihaela Cibotaru
11/01/2024
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Foto: Facebook.com

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, îl acuză pe primarul capitalei, Ion Ceban, de „incompetență” în gestionarea banilor publici și de încercarea de a pune responsabilitatea pentru eșec pe umerii Guvernului după tăierea finanțării grupelor cu program prelungit în clasele primare în instituțiile de învățământ din Chișinău începând cu 1 ianuarie 2024.

„După ce s-a împrumutat la greu înainte de alegeri şi a rămas fără bani, primarul Chișinăului a obligat directorii instituțiilor de învățământ din municipiu să distribuie falsuri prin grupurile de părinți”, scrie ministrul Educației.

Potrivit lui, primarul ar avea de achitat „peste 400 de milioane de lei anul ăsta pe creditele electorale luate”, însă nu a găsit 60 de milioane de lei pentru finanțarea în continuare a grupelor cu regim prelungit.

Dan Perciun a subliniat că cheltuielile pentru grupele cu program prelungit și „o mică contribuție pentru alimentație”, au fost dintotdeauna achitate din bugetul municipal, acestea fiind puținele cheltuieli ale administrației locale pentru educație, iar „Toți banii vin de la bugetul de stat și pentru școli și pentru grădinițe”.

Oficialul spune că problemele legate de deschiderea grupelor cu program prelungit au loc din cauza incompetenței primarului în gestionarea resurselor publice, care încearcă să politizeze sistemul educațional.

„Nu o dată am solicitat autorităților municipale să se abțină de la utilizarea sistemului în jocuri politice. Profesorii și directorii merită mai mult decât rolul de portavoce pentru justificarea eșecurilor primarului”, a scris el.

Potrivit ministrului Perciun, bugetul planificat repartizat pentru școli și grădinițe pe anul 2024 s-a majorat cu 86 de milioane de lei. În plus, un miliard stă în rezervă în buget pe linia Ministerului Finanțelor pentru acoperirea creșterilor salariale de 15% aplicabile de la 1 ianuarie.

„Deci avem un buget planificat cu peste 1 miliard de lei mai mare pentru educație în 2024 decât în 2023 și acesta ca de obicei va mai fi și majorat la rectificare”, a subliniat Perciun.

La începutul lunii ianuarie, primarul Ion Ceban a cerut „Guvernului și conducerii PAS” să ofere finanțare pentru crearea grupelor cu program prelungit. Mesajul a fost transmis în contextul indignării primarului de faptul că taxele acumulate în municipiul Chișinău sunt vărsate în bugetul de stat și capitalei îi revin doar circa 13% din sumă.

Imediat după sărbători, învățătorii claselor primare au anunțat părinții că activitatea grupelor cu program prelungit va fi sistată. Ulterior, părinților li s-a propus să își expună opinia privind posibilitatea organizării grupelor cu program prelungit cu perceperea taxei din partea părinților.

Mihaela Cibotaru
11/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii