După o scumpire cu 21%, locuințele din Chișinău urmează să se ieftinească în viitorul apropiat

Ion Chișlea
22/06/2022

Prețurile locuințelor la mâna a doua din Chișinău au crescut cu 21% în ultimele opt luni, însă, pe fundalul situației geopolitice din regiune și a reducerii puterii de cumpărare a populației, acestea ar putea să se ieftinească în viitorul apropiat.

„Prețurile pe piața secundară imobiliară din Chișinău au ajuns la începutul lunii iunie la un nivel mediu de 736 de euro pe un metru pătrat, crescând în ultimele opt luni cu 20,7%. Pentru moment, pe piața secundară imobiliară, prețul mediu al apartamentelor cu o cameră este de circa 29,5 mii de euro, apartamentele cu două camere costă 41,2 mii de euro, iar cele cu 3 camere - 45,7 mii de euro”, a precizat directorul agenției imobiliare Euroimobil, Radu Șitov, pentru Anticoruptie.md.

După spusele sale, prețurile de pe piața secundară sunt influențate de cele de pe piața primară, adică a locuințelor nou construite. Acestea, la rândul lor, sunt influențate acum de patru factori negativi: situația geopolitică din regiune, costul ridicat al materialelor de construcție, rata înaltă a inflației și puterea scăzută de cumpărare a populației.  Drept urmare, dezvoltatorii imobiliari sunt în așteptarea unei stabilizări, iar pentru moment nu sunt demarate noi proiecte, sunt finalizate doar cele începute anterior.

„Pe acest fundal, în următoarele luni, am putea să ne așteptăm la o ieftinire a apartamentelor cu circa 15%. Însă acesta va fi un trend temporar, așa cum, odată cu stabilizarea situației și depășirea crizelor actuale, dezvoltatorii vor începe să construiască din nou, iar lumea să cumpere. Pe fundalul scumpirii materialelor de construcție și a forței de muncă, vor spori și costurile generale ale construcțiilor și, drept urmare, și prețurile”, a mai spus expertul.

Ion Chișlea
22/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii