După UE, SUA și Canada // România va sancționa persoanele care vor să destabilizeze Republica Moldova

Crina Dumitriu
13/06/2023

România va institui un regim separat de sancțiuni împotriva celor care vor să destabilizeze ordinea publică în  Republica Moldova, după ce UE și SUA au adoptat decizii similare. Despre aceasta a anunțat spicherul Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, după o întrevedere cu președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României, Nicoleta Pauliuc. Recent și Canada a anunțat că impun sancțiuni mai multor cetățenin ai Moldova cărora li se impută acțiuni de destabilizare în Republica Moldova, în favoarea Federației Ruse. Printre aceștia se numără fugarii Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon, dar și Marina Tauber și  Vladimir Andronache, care se află în Republica Moldova.  

„Apreciem mult propunerea României de a fi instituit un regim separat de sancțiuni pentru cei care vor să destabilizeze situația în R. Moldova, propunere care deja a fost aprobată de Uniunea Europeană”, a menționat Grosu. Totodată, spicherul Grosu a mulțumit autorităților din România pentru sprijinul continuu și neîncetat acordat republicii noastre.

„Am menționat faptul că Parlamentul R. Moldova a ratificat cele trei acorduri semnate cu Guvernul României, care se vor materializa în modernizarea a trei poduri dintre Moldova și România. Construim legături la propriu cu România, dovadă fiind și noul punct de trecere a frontierei, Leova-Bumbăta, primul pod cu România construit de la independența Republicii Moldova.

Amintim că în aprilie curent Consiliul European a adoptat un nou cadru pentru măsuri restrictive specifice, care oferă UE posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile pentru sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația țării, statul de drept, stabilitatea sau securitatea.

Crina Dumitriu
13/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii