Efectele investigaţiilor CIJM// Averile a doi magistraţi, în vizorul inspectorilor de integritate

Irina Odobescu
02/08/2021
dw.com

Averile a doi magistraţi de la judecătoriile Chișinău și Comrat vor fi verificate de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), ca urmare a unei investigații a Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM). ANI nu a precizat numele judecătorilor, dar a promis că va face public detaliile dacă vor fi găsite neconformități. 

Procedurile de control au început după ce preşedinta ANI, Rodica Antoci, s-a autosesizat în urma unei anchete a CIJM  despre averile magistraților.

Portalul Anticoruptie.md a publicat pe parcursul anului curent mai multe anchete despre averile judecătorilor. În ancheta Maşinile preferate ale magistraţilor din instanţele ierarhic superioare Centrul de Investigații Jurnalistice a scris despre mașinile pe care și le-au procurat în anul pandemic judecătorii. Dacă magistrații din instanţele de fond şi-au luat maşini mai vechi, la preţuri accesibile pentru cetățenii de rând, cei din instanţele ierarhic superioare au preferat automobile de lux cu care se deplasează la serviciu. 

O altă anchetă, Sponsorii bogați ai magistraților, scoate în evidență cadourile scumpe și sumele de zeci de mii de euro pe care le-au primit donații de la părinţi, socri, fraţi, surori sau alte rude apropiate. Peste 20 la sută dintre judecători au indicat la rubrica donații din actele prezentate la ANI mașini sau imobile primite de la persoane apropiate. 

Anterior, ANI a anunţat că s-a autosesizat în urma mai multor investigaţii publicate pe portalul anticorupţie.md, privind averile magistraţilor, procurorilor şi ale altor funcţionari publici.

Irina Odobescu
02/08/2021Follow us on Telegram

Comentarii