Energia electrică se va ieftini. Cât ar putea să coste un killowat/oră

Julieta Saviţchi
05/12/2022
Foto simbol

La trei zile după ce consumatorii au început să achite aproape 6 lei pentru un killowat/oră, de marţi tarifele s-a putea reduce până la 4 lei pentru un killowat. Vicepremierul Andrei Spânu a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, ca energia electrică urmează să se ieftinească cu cca 25 la sută.

„Astăzi CSE va dispune revederea tarifului din luna decembrie. ANRE va trebui să ia decizia imediat după ce CSE va dispune hotărârea”, a spus Spînu.

Vicepremierul a precizat că la ora 17:00 CSE va lua decizia în ședință, iar ANRE va revizui tariful cel târziu marţi dimineaţă.

Andrei Spînu a explicat micşorarea tarifului prin încheierea contractului între Energocom și Centrala Cuciurgan, prin care tot gazul rusesc va ajunge în regiunea transnistreană.

„Vreau din start să știți că deciziile luate au un singur scop: să ținem țara conectată la electricitate, gaz, căldură și să avem cel mai mic tarif posibil”, a scris Spînu pe pagina sa de socializare. În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depășit prețul de 400 EUR. Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei. Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate. În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp”, s-a justificat Spînu în urma criticilor lansate duminică.

Energocom a semnat, sâmbătă, contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala Cuciurgan pentru luna decembrie, la un preț de 73 dolari. Decizia a fost interpretată de unii experți drept un act de „alimentare a separatismului în zona transnistreană”.

Cantitatea care va fi livrată de Centrala de la Cuciurgan malului drept, în decembrie, constituie circa 204 mii de MW. 

Julieta Saviţchi
05/12/2022Follow us on Telegram

Comentarii