Energocom a ajutat-o pe Moldovagaz să își achite datoriile față de Gazprom

Ilie Gulca
30/08/2022
Foto: Anticoruptie.md

Compania de stat Energocom a ajutat-o pe Moldovagaz să își plătească datoriile față de Gazprom prin cumpărarea celor 10 milioane de metri cubi de gaze naturale după ce gigantul rusesc acceptase amânarea plății facturii în avans pentru luna august până la 1 septembrie.

„Datorită acestei tranzacții, Moldovagaz poate să plătească un avans către Gazprom pentru combustibilul primit în august”, a declarat viceprim-ministrul Andrei Spînu pe canalul său de Telegram.

Cele zece milioane de metri cubi de gaze naturale procurate de Energocom de la Moldovagaz pentru stocare în România costă 16,6 milioane de dolari.  

Factura pe luna august constituie 18 milioane de dolari, iar Moldovagaz a spus că nu are acești bani. Conform contractului încheiat în octombrie 2021, Moldovagaz achită integral până pe data de 20 a fiecărei luni gazele consumate pe luna trecută și 50% din gazele pentru luna curentă.

Vadim Ceban a declarat anterior că majorarea tarifelor până la 23 de lei pentru un metru cub de gaze de către ANRE este insuficientă, Moldovagaz insistând asupra unui tarif de 30 de lei pentru un metru cub. ANRE însă nu a aprobat integral majorarea cerută de Moldovagaz.

Din această cauză, Moldovagaz a anunțat că are dificultăți financiare din cauza inconsecvenței tarifelor cu prețul gazului. Tariful actual include un preț de 899,08 dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce în august 1.000 de metri cubi costă de 1.458,92 dolari.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a declarat anterior că politica Moscovei este imprevizibilă și că orice scenariu poate fi luat în considerare.

Potrivit expertului, cel mai bun scenariu ar fi ca Gazprom să livreze, în continuare, gaze Republicii Moldova, iar de la 1 octombrie țara să treacă la formula de iarnă.

În baza formulei de calcul pentru perioada rece a anului, Republica Moldova ar achita cam jumătate din prețul de pe piața spot.

Un alt scenariu luat în considerare de către autorități este sistarea totală a livrărilor de gaz de către Gazprom. Tofilat este de părere că un astfel de scenariu ar declanșa o criză umanitară în regiunea separatistă transnistreană.

Ilie Gulca
30/08/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii