„Este prima navă cu gaze LNG”. Moldova consumă în premieră gaze din Statele Unite ale Americii

Ilie Gulca
01/04/2024
Foto: energocom.md

Consumatorii de pe malul drept al Nistrului al Republicii Moldova vor utiliza gaze din Statele Unite ale Americii în primele zile ale lunii aprilie, pentru testare, în efortul de autorităților moldovenești de a pregăti operatorii de pe piață de orice evoluții în contextul în care la sfârșitul anului 2024 expiră contractul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina.

„Luni și marți, vom achiziționa câte 14.000 MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis. În total, sunt circa 28.000 MWh, ceea ce constituie echivalentul a 2,6 milioane metri cubi de gaze. Sunt gaze necesare consumului curent, iar prețul este unul competitiv. Dacă vom agrea o formulă de continuare a acestei colaborări, vom anunța cetățenii în termene proxime”, a spus directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, potrivit unui comunicat al întreprinderii. „Este prima navă cu gaze LNG care a acostat la Alexandroupolis, un nou terminal LNG construit în nordul Greciei, iar datorită parteneriatului de încredere construit cu DEPA putem beneficia de aceste resurse energetice de alternativă.”

Potrivit ministrului Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, Energocom este prima companie care a folosit interconexiunea dintre Grecia și Bulgaria și întregul coridor vertical de gaze pentru a transporta acest combustibil spre Moldova și depozitele subterane din Ucraina.

Managerul SA Energocom a ținut să precizeze că gazele LNG sunt o industrie aparte față de extragerea și transportarea gazelor cu care sunt obișnuiți cetățenii Republicii Moldova. Gazele LNG, alternativă a celor de conductă, sunt lichefiate la temperaturi joase, transportate pe mare și apoi regazeificate.

SA Energocom a anunțat că a început colaborarea cu DEPA în aprilie 2023. În anul trecut, compania grecească a câștigat mai multe licitații publice de livrare a gazelor în Republica Moldova, atât pentru consum curent, cât și pentru stocare în depozite.

La 30 noiembrie 2023, SA Energocom și DEPA Commercial au semnat un Memorandum de Înțelegere, prin care își exprimau angajamentul de a intensifica cooperarea în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, inclusiv a gazelor naturale lichefiate. 

Ilie Gulca
01/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii