Experți: „Creditarea directă a Guvernului de către Banca Națională este ilegală”

Marcela Meglei
05/04/2021

Experții de la Think-tankul Expert-Grup punctează că o eventuală creditare directă a Guvernului de către Banca Națională a Moldovei, sugerată recent de președintele PSRM, Igor Dodon, este ilegală. Aceștia consideră că un eventual împrumut din partea BNM statului, mai ales în valoare de un miliard de euro, va crea presiuni inflaționiste, va deprecia moneda națională, va submina creșterea economică, va duce la reducerea locurilor de muncă și înrăutățirea condițiilor de trai ale populației. În același timp, experții punctează că în cazul în care Guvernul se va împrumuta de la BNM, va fi afectată și mai mult imaginea Republicii Moldova în fața potențialilor creditori sau investitori, atât din țară, cât și peste hotare, ceea ce va face și mai dificilă atragerea de finanțări în condiții avantajoase și atragerea de investiții, străine și locale.

„O eventuală creditare directă de către BNM a Guvernului va spori riscurile de țară și va înrăutăți percepția investitorilor, creditorilor și partenerilor de dezvoltare privind Republica Moldova. În particular, aceasta va depriva Republica Moldova de alte forme de finanțare, atât cu efecte imediate, cât și pe termen lung, și anume:

  • va compromite perspectivele memorandumului cu Fondul Monetar Internațional, de care sunt legate și alte finanțări preferențiale din partea Uniunii Europene și altor parteneri strategici ai țării;
  • va duce la creșterea dobânzilor la împrumuturile contractate pe intern și extern și, respectiv, la creșterea costurilor bugetare contractarea acestor finanțări;
  • va compromite ideea emiterii Euroobligațiunilor pe piețele externe de capital;
  • va submina atractivitatea investițională, în special pentru investiții strategice, din cauza creșterii riscurilor inflaționiste, valutare și macroeconomice, care sunt luate în considerație la modul cel mai serios de către investitori;
  • va destabiliza echilibrele setate în sistemul financiar prin creșterea ratelor de dobândă și inevitabil scumpirea creditelor acordate populației și firmelor;
  • va pune sub semnul întrebării refinanțarea datoriei externe în condițiile în care acest mecanism este contrar normelor promovate de FMI;
  • va stimula utilizarea acestei posibilități de către politicieni și în contextul altor situații mai mult sau mai puțin populiste”, se arată într-o notă de poziție a Expert-Grup.

Amintim că la începutul lunii aprilie, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că statul ar trebui să ia un împrumut de la Banca Națională a Moldovei pentru a ajuta cetățenii și agenții economici în perioada stării de urgență instalată miercuri prin votul majorității parlamentare.

„De ce să nu fie o decizie a Comisia pentru Situații Excepționale? Să ia de la BNM un împrumut de 10-15-20 de miliarde de lei, pentru asta e BNM - să ajute oamenii și banii să fie orientați pentru susținerea agenților economici și a populației. Lucrul acesta trebuie făcut acum, nu peste o lună sau trei”, a spus Dodon în cadrul videoblog-ului său săptămânal.

Ulterior, BNM a venit cu o reacție. „Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului și organelor acestuia. Creditarea statului sau a businessului este asigurată de instituțiile financiare bancare și cele nebancare. În prezent, în sectorul bancar există suficiente lichidități.

BNM a asigurat existența unui nivel înalt de lichidități în bănci, anume pentru a crea condiții pentru creditarea businessului și a Ministerului Finanțelor, și, prin urmare, acestea sunt disponibile pentru necesitățile economiei.  Astfel, se asigură echilibrul macromonetar și se creează condiții pentru creditarea economiei.

Orice împrumut de la BNM pentru stat ar însemna o emisie suplimentară de monedă, care ar duce la creșterea inevitabilă a prețurilor și, în consecință la sărăcirea populației, fiind afectate cele mai vulnerabile pături ale societății.”

Nu este prima dată când Dodon caută să acceseze rezervele BNM. Înainte de campania electorală pentru prezidențialele din noiembrie 2020, Dodon a declarat că vrea ca o parte din rezervele Băncii Naționale să fie utilizate pentru investiții în infrastructură. Și atunci ideea lui Dodon a fost respinsă vehemente de BNM, iar acesta a fost criticat de analiștii politici de la Chișinău.

Marcela Meglei
05/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii