Experţi, despre Legea cu privire la statutul municipiului Chișinău: Proiectul conţine prevederi confuze şi împuterniciri prea largi pentru primarul general

Victoria Dodon
12/04/2016
Foto: CIJM

Legea cu privire la statutul Chișinăului, care stabileşte detaliat modul de administrare a municipiului şi competenţele administraţiei publice locale, oferă împuternici prea largi primarului general şi conţine multiple lacune. Este opinia juristului Viorel Pîrvan de la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care a efectuat expertiza documentului adoptat în prima lectură de către Parlament la şedinţa din 8 aprilie.

Potrivit lui Viorel Pîrvan, primarul general al muncipiului va primi împuterniciri suplimentare, în detrimentul Consiliului Municipal Chişinău. Bunăoară, primarul va putea prelungi termenul contractului de arendă a unui teren aferent.

“Conform legislaţiei actuale, doar consiliul municipal este competent să administreze patrimoniul Chişinăului şi să decidă darea în locaţiune a bunurilor acestuia. O altă prevedere care a stârnit multe discuţii se referă la numirea viceprimarilor. Potrivit proiectului, în cazul în care candidatura viceprimarului, propusă de către primar, nu este votată de două ori consecutiv la şedinţele CMC, atunci edilul este în drept să numească singur acel viceprimar. Conform legislaţiei actuale, însă, în astfel de situaţii, primarul trebuie să propună un alt candidat în funcţie, astfel fiind asigurat echilibrul dintre edil şi consilieri”, a explicat juristul în cadrul unei donferinţe de presă.

El susţine că modificările date nu corespund nici cu recomandările internaţionale, bunăoară cele ale Consiliului Europei, care menţionează despre supremaţia consiliului local asupra primarului - autoritate executivă. Aceleaşi standarde spun că autoritatea locală - consiliul - trebuie să deţină suficiente pârghii de control a activităţii primarului.

Totodată, proiectul de lege mai prevede că consiliul municipal poate adopta un şir de decizii doar la iniţiativa primarului. “E vorba de chestiuni importante: taxe, impozite, modificări ale bugetului municipal, precum şi înfiinţarea, reorganizarea sau lichidarea anumitor subdiviziuni, ceea ce îngrădeşte dreptul consilierilor de a înainta singuri astfel de propuneri”, a argumentat juristul.

În acelaşi proiect se mai propune ca primarul general să fie şi preşedintele comisiei de recepţie finală a proceselor verbale a construcţiilor din tot municipiul Chişinău. În opinia expertului CAPC, acest fapt nu este firesc. “E vorba de imixtiune în activitatea autorităţilor publice locale din suburbiile Capitalei”, a atenţionat el.

Mai mult, în cabinetul edilului ar urma să apară funcţii noi, care presupun cheltuieli financiare neprevăzute şi care nu sunt argumentate în analiza economico-financiară a proiectului. “Constituţia şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale spun că orice prevederi care duc la majorarea cheltuielilor bugetare trebuie să se implementeze cu acceptul guvernului, inexistent la ora actuală”, a adăugat Viorel Pîrvan.

În opinia sa, proiectul este unul necesar, ţinând cont de legislaţia actuală învechită. “Totuşi, am depistat norme atât de confuze şi neclar formulate, încât la aplicarea lor există un mare risc de interpretări abuzive. Spre exemplu, una dintre norme spune că autorităţile publice municipale vor putea înstrăina bunurile din domeniul public al municipiului, or legea interzice categoric acest lucru. O nouă lege trebuie să fie eficientă, cu competenţe clare şi echilibrate între autorităţi”, concluzionează Pîrvan.  

Victoria Dodon
12/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii