Experți: „R. Moldova a suportat un prejudiciu de un sfert de miliard de dolari în schema de procurare a energiei electrice”

Anticoruptie.md
14/07/2016
captura privesc.eu

Republica Moldova a suportat anul trecut un prejudiciu de circa 258,4 milioane de dolari din cauza schemei de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, prin intermediar. Calculele au fost făcute de experții în energetică Sergiu Tofilat și Victor Parlicov.

Pornind de la rapoartele oficiale prezentate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Centrala de la Cuciurgan și Gazprom, cei doi au analizat ce venituri a obținut în 2015 compania intermediară Energokapital, prin care Republica Moldova procură energie din stânga Nistrului. Calculele acestora au arătat că, anul trecut, Moldova a procurat de la Energokapital energie electrică în valoare de 222,2 milioane de dolari. Din această sumă, valoarea gazului folosit pentru producerea energiei este de 128,7 milioane de dolari, costurile de procesare a gazului în energie, adică venitul obținut de Centrala de la  Cuciurgan, sunt de 54,7 milioane de dolari, iar profitul companiei intermediare este de 38,8 milioane de dolari. Tocmai acești bani sunt ulterior transferați pe conturile firmelor off-shore fondatoare ale Energokapital.

„La calcularea prejudiciului suportat de Republica Moldova trebuie să ținem cont de faptul că banii pentru gazul procurat de Energokapital de la Gazprom nu sunt achitați concernului rus și se transformă automat în datorii ale Moldovagaz. Astfel, prejudiciul pentru dreapta Nistrului ajunge până la 258,4 milioane de dolari”, a explicat Sergiu Tofilat în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi.

Calculele  privind costurile și prejudiciul procurărilor de energie prin intermediul Energokapital

Calculele experților au fost făcute în contextul în care, la începutul acestei săptămâni, în presă au apărut documente difuzate de un anchetator din stânga Nistrului care a investigat schema prin care banii obținuți de Energokapital pleacă în off-shore, fără a fi impozitați de așa-zisele autorități din stânga Nistrului.

Portalul Anticoruptie.md a scris anterior că din actele prezentate de anchetatorul Alexandr Haricikov rezultă că numai anul trecut, prin intermediul conturilor Energokapital de la Victoribank, companiei off-shore Ornament ART Limited, cofondator al intermediarului, i-au fost virate 19 milioane de dolari, pe conturi deschise în banca letonă Aizkraukles Banka. Această bancă a fost sancționată recent  cu 3,3 milioane de euro pentru  implicarea ei în furtul din sistemul bancar moldovenesc.

„Să fie clar, schema a fost posibilă doar cu suportul autorităților din dreapta Nistrului. Să nu uităm de viteza cu care Energokapital a fost înregistrată în R. Moldova. Ministru al Economiei în toamna anului 2014 era Andrian Candu”, a menționat Tofilat.

Candu nu a comentat deocamdată acuzațiile. Victor Parlicov a anunțat că, în contextul ultimelor informații apărute, mai mulți reprezentanți ai societății civile au semnat un apel în adresa instituțiile responsabile din Republica Moldova prin care le solicită să investigheze dacă aceste tranzacții de plată a dividendelor către firme off-shore prin bănci moldovenești nu reprezintă spălare de bani și cine sunt beneficiarii acestor bani .

„Noi, din păcate, ajungem să aflăm despre ilegalitățile care se comit în dreapta Nistrului  doar după ce apar neînțelegeri între cei din stânga Nistrului. Ne-am dori ca și instituțiile de drept de aici să se ocupe de investigarea acestei scheme. Să nu uităm că anul trecut datoria Moldovagaz către Gazprom a crescut cu 258 de milioane de dolari”, a punctat fostul director al ANRE.

El a atenționat că schema prin care R. Moldova procură astăzi energie electrică pune în pericol securitatea energetică a statului. „Totul depinde de o companie cu doi sau trei angajați și cu fondatori în off-shore despre care chiar directorul Energokapital spune că nu știe cine sunt. Dacă mâine sunt sistate livrările de energie electrică, cine va purta răspundere?”, se întreabă Parlicov.

Amintim că, de la 1 ianuarie 2015, Moldova importă energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan prin intermediul unei companii fondate la Tiraspol, cu două luni înainte, Energokapital. Paradoxal, dar energia procurată prin această firmă costă mai ieftin decât dacă ar fi cumpărată direct de la Centrală. Compania  Energokapital are trei fondatori. Este vorba despre două companii off-shore (Intercom Management LTD din Belize și Ornamental Art Limited) și o persoană fizică, Iurie Dzecul, despre care se spune că ar fi persoana de încredere a lui Evgheni Șevciuk și îi administrează mai multe afaceri.

În primăvara acestui an, Energokapital a acționat în judecată întreprinderea de stat Energocom. Intermediarul din stânga Nistrului a pretins o datorie şi penalităţi care depăşesc 350 de milioane de lei. Ulterior, compania a declarat că ar fi greşit calculele şi a revizuit în scădere valoarea restanţelor.  Mai multe despre legăturile dintre Ornament Art  Limited, și firmele implicate în furtul miliardului și „spălătoria rusească” citiți aici.

Anticoruptie.md
14/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii