Explicații pentru pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev

Anticoruptie.md
02/12/2022
Sursa: gov.md

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, i-a răspuns oficial așa-zisului ministru de Externe din regiunea transnistreană, Vitalii Igantiev, după ce acesta a întârziat, săptămîna trecută, la zborul spre Moscova. La întâlnirea avută azi la OSCE, Tiraspolul a înaintat pretenții repetate și a cerut explicații privind incidentul de pe Aeroportul Chișinău.  

„Am menționat faptul că negociatorul șef al Tiraspolului nu a notificat Chișinăul așa cum prevede mecanismul temporar de traversare a frontierei, introdus la 1 august, curent, despre deplasarea domnului Vitalii Ignatiev la Moscova”, a explicat Serebrian.

Pe 24 noiembrie, pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a ratat cursa spre Moscova. Acesta a învinuit autoritățile de la Chișinău că nu ar avea o atititudine corespunzătoare „față de valorile, drepturile și libertățile democratice” și că un control „excesiv” ar fi fost dispus tocmai pentru a compromite vizita sa la Moscova.

Vineri, la sediul Misiunii OSCE din Chișinău, a avut loc întrevederea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, şi a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, în prezența delegaților participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Subiectul central al reuniunii a constituit criza energetică și cele mai stringente probleme înfruntate de către locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, în contextul situației foarte dificile în acest sector, fiind convenită discutarea problemei la nivelul experților din sfera energetică, care în paralel cu întrevederea negociatorilor principali s-au convocat într-o sală de ședințe separată din incinta Misiunii OSCE, în cadrul dialogului accentuându-se necesitatea coordonării acțiunilor în situații de urgență și avansării spre rezolvarea durabilă a problemelor ce afectează cele două maluri.

Chișinăul a abordat tema liberei circulații și barierele întâmpinate de către diferite categorii de cetățeni, inclusiv de către jurnaliști și reprezentanții societății civile, la trecerea prin posturile neautorizate de control ale Tiraspolului, amplasate în perimetrul Zonei de Securitate, cu încălcarea prevederilor Acordului din 21 iulie 1992, venind cu îndemnul înlăturării tuturor impedimentelor nejustificate, asigurării nestingherite a deplasării cetățenilor în și dinspre localitățile din regiunea transnistreană și aplicării unor abordări proporționale așa cum se procedează pe malul drept.

Pe problema importurilor de medicamente destinate pentru consum în raioanele de est ale țării s-a reiterat necesitatea corespunderii acestora standardelor de securitate și de calitate în vigoare, respectării regulilor de conformitate, armonizate cu normele internaționale și legislația UE, uniformizării nomenclatoarelor de profil pe ambele maluri, excluderii registrelor paralele pe teritoriul țării, restabilirii spațiului unic în domeniul medical și farmaceutic.

Vicepremierul pentru reintegrare a adus în discuție cazul cet. Pleșcanov Victor, privat ilegal de libertate de către exponenții structurilor din raioanele de est ale țării, fiind solicitate informații despre starea lui de sănătate și despre faptul că viața acestuia e în afara pericolului, la care s-a primit un răspuns evaziv, fiind solicitată asistența Misiunii OSCE pe acest caz, inclusiv efectuarea unei vizite de documentare la locul detenției.

Anticoruptie.md
02/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii