„Exprimă îngrijorarea”. Procuratura Anticorupție solicită convocarea Adunării Generale a Procurorilor după anularea concursului pentru funcția de procuror general

Anticoruptie.md
28/02/2024

Procuratura Anticorupție își exprimă îngrijorarea față de modalitatea de desfășurare a concursului pentru funcția de procuror general și rezultatele acestuia, inclusiv față de conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor, cât și a unui candidat în timpul audierilor publice, și va solicita convocarea Adunării Generale a Procurorilor cu prezența fizică.

În opinia Procuraturii Anticorupție, Adunarea Generală a Procurorilor convocată în format online pentru ziua de 29 februarie 2024 nu va oferi o posibilitate reală pentru expunerea opinii individuale și instituționale, precum și punerea la vot a anumitor chestiuni aferent consecințelor ce pot urma în rezultatul comportamentului expus.

„Tot corpul de procurori din țară trebuie să dezbată, să își expună și să decidă asupra modului în care s-a desfășurat acest concurs și măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a evita pe viitor astfel de situații”, menționează sursa citată.

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor au dispus anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general anunțate după proba interviului organizat de CSP pe 22 februarie

Președintele CSP, Dumitru Obadă, a argumentat decizia prin faptul că, în urma analizei fișelor de evaluare pentru fiecare candidat, „s-a depistat o discrepanță enormă, de ce a fost depunctat unul dintre candidați”, iar din acest motiv a fost luată decizia ca rezultatele concursului să fie anulate. 

„Punând în balanță interesul public, CSP a înclinat balanța în interesul public. Ne-am asumat responsabilitatea de a pune la punct concursul și de a regândi mecanismele. Conștientizăm importanta acestui exercițiu, chiar și cu riscul dat, ne asumăm să anulăm, să rescriem regulile și să asigurăm cu proces corect, meritocratic”, a specificat Obadă.

Deși Dumitru Obadă nu a specificat cine dintre candidați a fost depunctat, în tabelul publicat pe site-ul CSP se observă notele oferite de Olesea Vârlan pentru procurorul general interimar, Ion Munteanu, candidat la funcția de procuror general. Aceasta i-a oferit 3,5 puncte. Raportat la punctele oferite de către ceilalți membri, aceasta ar fi cea mai evidentă discrepanță. 

În urma probei interviului, cel mai mare punctaj l-a obținut adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi - 8,53. 

Anticoruptie.md
28/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii