FAKE NEWS: Dodon afirmă că cetățenii moldoveni au nevoie de invitație specială pentru a intra în Rusia

Anticoruptie.md
17/02/2021
Igor Dodon s-a întâlnit cu ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov pe 9 februarie la sediul PSRM

Jurnliaștii de portalul veridica.ro au verificat validitatea afirmațiilor de săptămâna trecută ale fostului președinte Igor Dodon cu privire la incidentul demascat de presa de la Chișinău cu privire la cumpărarea biletelor sale de avion pentru cursa Chișinău-Moscova pe data de 11 februarie în ziua votului negativ primit de candidata Natalia Gavriliță pentru postul de premier. Tot în aceeași zi, Dodon și aliații săi înaintau candidatura Marianei Durleșteanu la această funcție, una care ulterior a fost respinsă de președintele Maia Sandu. Șefa statului a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrișiță la această funcție. 

Narațiunea falsă promovată de Dodon, scrie veridica.ro, este că cetățenii moldoveni ar avea nevoie de invitații speciale/recomandare pentru a intra în Rusia pe timpul pandemiei de coronavirus.

„În calitate de cetățean al Republicii Moldova, fără vreo funcție de stat, sunt în drept să mă deplasez în orice țară, la fel cum poate face fiecare cetățean de-al nostru. Cât privește scrisoarea la care faceți trimitere, conform procedurii legale, acum, în perioada de pandemie, cetățenii moldoveni pot intra în Federația Rusă doar dacă este o invitație specială din partea unei instituții de stat ori în cazul în care există o recomandare din partea Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Vizita la Moscova este una personală. Deci, e vorba de o procedură legată de restricțiile de zbor în contextul pandemiei, fără alte implicații decât recomandarea ambasadei statului vizitat”, a declarat Dodon pentru deschide.md prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt, Carmena Sterpu.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Totul a început după ce presa de la Chișinău dezvăluit că Ambasada rusă la Chișinău i-ar fi făcut rezervare lui Dodon la compania aeriană Air Moldova pentru a-i asigura acestuia și fostului său bodyguard Sergiu Juncu un loc în cursa Chișinău-Moscova de pe 11 februarie.

Plecarea lui Dodon la Moscova a coincis cu data în care PSRM și aliații săi politici, Partidul Șor (condus de suspectul principal în „furtul miliardului”, Ilan Șor) formațiunea „Pentru Moldova” (format din foști membri ai Partidul Democrat) și câțiva independenți, au propus un candidat propriu la funcția de premier în persoana Marianei Durleșteanu.

Mai mult, pe 9 februarie, Dodon a primit vizita ambadorului rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, dovadă fiind postarea și pozele pe care Dodon le-a afișat pe contul său de Facebook împreună cu diplomatul rus.

De notat că, pe timpul mandatului său prezidențial, Dodon s-a aflat în contact permanent cu reprezența diplomatică a Rusiei la Chișinău.

RISE Moldova și Centrul Dossier din Rusia (al opozantului rus, Alexei Navalnîi) au publicat în octombrie 2020, în timpul campaniei electorale de la Chișinău, o serie de investigații în care era prezentată relația de altfel destul de veche dintre fostul președinte Igor Dodon (pe vremea când acesta încă era parlamenatar), Ambasada Rusiei de la Chișinău și mai departe cu așa-numita „subdiviziune moldovenească” din cadrul Kremlinului, condusă de colonelul SVR, Igor Maslov și superiorul său general Vladimir Cernov.

Conform documentelor prezentate în seria de anchete amintită, Dodon i-a transmis generalului Cernov textul discursului de la Conferința de securitate de la München (februarie 2019) și prezentarea proiectului „Pachetul Atotcuprinzător pentru Moldova” - un set de măsuri care vizează soluționarea conflictului din Transnistria și dezvoltarea cooperării Republicii Moldova cu Vestul și Federația Rusia. Totul s-a făcut prin intermdiul ambasadorului rus în Moldova, Oleg Vasnețov.

Potrivit RISE Moldova, departamentul în cauză de la Kremlin se ocupă de dosarele politicienilor de la Chișinău, personalități publice și ONG-uri din Republica Moldova, dar și fac acțiuni de propagandă și murdărire a imaginii concurenților electorali ai PSRM.

Vizitele tot mai des la Moscova, conform unor analiști politici români, sunt legate și de faptul că Dodon ar fi intrat în dizgrația Moscovei și acum acesta se străduie să le recâștige încrederea rușilor care s-ar putea debarasa de el în viitor apropiat.

OBIECTIV: Eludarea unui răspuns concret de ce un stat străin îi plătește lui Dodon, în calitate de fost președinte și actual lider al Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM), biletele de avion pentru cursele frecvente pe care le face la Moscova. Fapta ar putea fi considerată un gest de corupție sau chiar un indiciu că un politician moldovean de prim rang ar putea fi în serviciul unui stat străin.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Veridica.ro a verificat din mai multe surse afirmația lui Dodon care s-a dovedit complet falsă. Astfel, conform recomandărilor de călătorie afișate pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, cetățenii moldoveni pot intra pe teritoriul Rusiei cu condiția să aibă un test COVID-19 negativ, iar testul să fi fost făcut înainte cu maxim 72 de ore de la intrare.

„Din 15.07.2020, cetățenii străini care intră pe teritoriul Federației Ruse pe termen scurt, pe cale aeriană, folosind curse aeriene regulate, nu mai au obligația de a intra în carantină de 14 zile. Aceștia trebuie să prezinte la aterizare test de COVID-19 cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data sosirii pe teritoriul Federației Ruse. Documentul poate fi prezentat în limba rusă sau în engleză”, se arată în documentu citat al MAEIE de la Chișinău.

De asemenea, compania națională aeriană a Rusiei, Aeroflot, confirmă aceeași informație de site-ul diplomației de la Chișinău.

„Cetățenii străini care călătoresc în Federația Rusă, inclusiv pasagerii aflați în tranzit prin aeroporturile rusești, la check-in și îmbarcare, trebuie să prezinte un document medical (certificat) în limba rusă sau în engleză care să prezinte un rezultat negativ al testului Covid-19 obținut cel puțin înainte de trei cu câteva zile înainte de sosirea în Federația Rusă”, informează site-ul oficial al Aeroflot.

Continuarea pe veridica.ro

Anticoruptie.md
17/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii