Fără anchete interne. Consiliul Superior al Procurorilor declară că scurgerile de informații „declanșează suspiciuni puternice”

Anticoruptie.md
12/11/2022
Captură video

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP)  a venit cu o opinie, după scurgerile de informații de pe canalul Telegram al ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Din comunicatul făcut public reiese că membrii Consiliului nu au inițiat o anchetă internă, dar vor aștepta rezultatul investigațiilor „procesual-penale aferente situației  și vor întreprinde măsurile ce se impun pentru identificarea eventualelor acțiuni ilicite”.

CSP consideră că informațiile publicate,  care conțin unele date cunoscute doar membrilor, ar ridica suspiciuni și ar putea influența credibilitatea autorității, care este una de rang constituțional.

”Notăm că printre datele mediatizate, multiple pretinse conversații se referă nemijlocit la activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, din conținutul cărora ar putea fi dedusă o aparență de influențare sau orientare a discreției unor membri ai Consiliului Superior al Procurorilor la adoptarea hotărârilor. Suplimentar de notat că informațiile mediatizate conțin unele date care exprimă realități din proceduri/acțiuni/măsuri aflate, la diferite perioade de timp, pe rolul Consiliului Superior al Procurorilor, precum și, concomitent, declanșează suspiciuni puternice, deoarece anumite situații sunt disponibile și pot fi cunoscute doar persoanelor care au avut tangență directă cu soluțiile adoptate. În considerarea acestor raționamente, menționăm că asemenea situații sunt total inacceptabile și noi dezaprobăm orice imixtiune în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, care este autoritate de rang constituțional, activitatea căreia urmează să se conformeze celor mai înalte cerințe de obiectivitate și corectitudine”, se arată în comunicat.

 

Miercuri, mai multe mesaje de pe canalul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, dar și ale altor oficiali de rang înalt au fost publicate pe un portal numit Moldova-leaks, deschis cu o zi înainte. Pe unul dintre chat-urile pe care ar fi comunicat ministrul Justiției, denumit CSP, erau prezentate informații care ar indica un posibil concurs aranjat la șefia Procuraturii Anticorupție.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a scris pe Facebook că mesajele atribuite sunt false. „Așa-zisele „discuții" care circulă în spațiul public și care aparent ar fi de pe canalul meu de Telegram, sunt un fals ordinar. Scopul acestui fals este să deturneze atenţia publicului de la problemele reale cu care se confruntă grupările criminale din RM şi legăturile lor cu serviciile străine. Vă aduc aminte că nu este pentru prima dată când hoţii au folosit cele mai murdare minciuni şi înscenări, şi chiar avem demarată o anchetă, recent, în acest sens. Acum au spart conturile de Telegram ale preşedintelui şi ale unor membri ai Guvernului ca să posteze minciuni fabricate”, a scris Litvinenco.

Ulterior, șefa Procuraturii Anticorupție a declarat că se abține să comenteze informațiile „care au ajuns în spațiul public, printr-o încălcare gravă a vieții private, prin spargerea ilegală a conturilor personale ale funcționarilor publici de cel mai înalt nivel din țara noastră. Fără informații concrete cu privire la sursa exactă a acestor materiale, comentarea conținutului comunicărilor ar încuraja infractorii să continue să comită aceste tipuri de acțiuni criminale”.

Pe de altă parte, ex-ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, care figurează în una dintre discuțiile care ar fi susținute de Sergiu Litvinenco, declară că acestea sunt reale.

 

Anticoruptie.md
12/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii