Fără avizul ANRE, apa s-a scumpit în municipiul Chișinău. Cât vom plăti conform tarifului provizoriu aprobat de CMC

Anticoruptie.md
25/11/2022
Foto simbol

Consilierii municipali au aprobat un proiect de decizie privind noul tarif la serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare pentru locuitorii din municipiul Chișinău, care este de aproape 23 de lei. Chiar dacă este unul provizoriu, acesta va fi aplicat. De altă parte, Agenția Națională de Reglementare în Energetică declară că a sesizat Cancelaria de Stat și Procuratura Generală, care ar urma să verifice legalitatea deciziei, deoarece a fost luată în lipsa unui aviz din partea ANRE.

Decizia a fost aprobată cu 26 de voturi pentru: PSRM - 20 de voturi „pentru”, Platforma DA – a lipsit din sală, PAS - două voturi „împotrivă”, PL - trei voturi „împotrivă”, Partidul Șor – „împotrivă”, PUN - un vot „pentru”, PDM - un vot „pentru”, PCRM - un vot „pentru” și trei consilieri neafilați - „pentru”.

Tariful aprobat pentru consumatorii casnici  este de 16,32 lei/m3 pentru serviciul de alimentare cu apă și 6,62 lei pentru serviciul de canalizare, totalul fiind de 22,94 lei.

Deputatul PAS, Radu Marian, este de părere că aleșii socialiști și-au depășit atribuțiile, iar decizia va fi contestată pe toate căile legale, ceea ce pune la îndoială aplicarea ei.

„Consilierii socialiști și neafiliați au aprobat astăzi în prima lectură CMC majorarea tarifului de apă la 24 lei. Ei și-au depășit atribuțiile și nu aveau cum să ia o astfel de decizie.Primarul de Chișinău se indignează că tariful pentru distribuirea apei la Chișinău este mult mai mic decât în celelalte orașe ale Republicii Moldova. Vreau să-i aduc aminte dlui Primar de conceptul microeconomic care se cheamă *economie de scară* (economies of scale). Astea sunt avantajele de cost pe care le obține o entitate care are operațiuni extinse (ex. mulți clienți, multă producție).Prin alte cuvinte, este mult mai ușor să redistribui costurile livrării apei pentru un oraș cu 700 mii locuitori, decât pentru un oraș cu 50 mii de locuitori. Tarifele vor fi mai mici în orașele mai mari. E logică elementară,” a scris Marian pe pagina sa de socializare.

Anterior, primarul general Ion Ceban declara că în situația în care tariful pentru apă și canalizare nu va fi majorat, capitală riscă să rămână fără apă, din cauza datoriilor acumulate de  S.A. „Apă-Canal Chișinău”.

 

 

Anticoruptie.md
25/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii