Fără procurorul Igor Popa la „purgatoriu”. Zeci de candidați vor să se avânte în lupta cu corupția și fărădelegea

Viorica Mija
30/09/2022
Sursa: CIJM

Zeci de procurori vor să completeze echipa acuzatorilor din municipiul Chișinău, dar și pe cea a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor ar urma să decidă dacă acceptă sau nu candidatura lor. Numărul aspiranților este unul mare în comparație cu cel de anul trecut, atunci când președinte al Colegiul era procurorul certat cu legea, Igor Popa, demis în urma anchetelor realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice.

Ședința este programată pentru ora 9.00, iar membrii Colegiului vor examina dosarele a 13 candidați. Aceștia au solicitat transferul în procuraturile muunicipiului Chișinău.

Evaluarea pentru funcția de procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a fost amânată pentru o dată ulterioară. Este vorba despre 10 candidați.

În anul 2021, Colegiul a evaluat 35 de candidați și a organizat doar șase ședințe. Tot anul trecut, magistratul Igor Popa și-a pierdut calitatea de membru, dar și de președinte al Colegiului. Procurorul „la cuțite” cu legea a părăsit sistemul după 22 de ani de carieră. Igor Popa a fost reţinut pe 9 noiembrie 2021, pe numele lui fiind intentat şi un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. Procuratura Anticorupţie a pornit dosarul penal pe numele său în baza unei investigaţii jurnalistice realizată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice.

Igor Popa a fost subiectul mai multor analize ale CIJM. În perioada guvernării comuniste, el a fost învinuit că a fabricat dosare la comandă şi că a dispus judecarea tinerilor protestatari în comisariatele de poliţie. Atunci când puterea a fost preluată de PDM și președintele acestuia, oligarhul Vladimir Plahotniuc, procurorul Igor Popa a fost avansat în funcţia de procuror general adjunct.

Viorica Mija
30/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii