„Fiecare cântărește câte 100 de tone”. Calea Ferată din Moldova vinde peste 100 de locomotive la fier vechi

Ilie Gulca
06/07/2022

Calea Ferată din Moldova anunţă trei licitații pentru vinderea la fier vechi a 112 locomotive, vagoare de călători, axe și perechi de osii cu roți. După estimările directorului întriprinderii, Oleg Tofilat, o asemenea locomotivă vândută la fier uzat ar costa un milion de lei.

„Prima licitație va avea loc pe 25.07.2022, vor fi propuse spre comercializare vagoane de călători cu greutatea de aproximativ 22.000 de kg fiecare. Prețul inițial de expunere per vagon este de 113.334 de lei. Pe 26.07.2020, va avea loc licitația pentru comercializarea a 112 locomotive de model diferit”, se menționează într-un anunț al întreprinderii.

Ultima licitație, precizează sursa citată, va avea loc în data de 27.07.2022, ora 10:00. Vor fi comercializate 51 de vagoane de călători, inclusiv sistemul de frânare și de prindere, și a 51 de perechi de osii cu roți - cea mai scumpă categorie de fier vechi.

Prețul și masa loturilor expuse la licitație sunt estimative, marja de eroare constituie 10%. Greutatea și prețul final vor fi stabilite la momentul transmiterii bunurilor, de comisia de primire-predare, constituită din reprezentanții vânzătorului și cumpărătorului.

În cadrul unui interviu pentru Centrul de Investigații Jurnalistice, directorul Căii Ferate din Moldova, Oleg Tofilat, a declarat că vinderea locomotivelor vechi ar fi o soluție pentru a rezolva problemele cu care se confruntă această întreprindere de stat.

„Avem un întreg parc de locomotive vechi care nu au fost folosite de circa 25 de ani. Sunt cam 100 de locomotive și fiecare cântărește vreo 100 de tone. Fiecare ar fi, dacă ar fi vândute la fier vechi, cam un milion de lei”, a estimat directorul CFM. 

„Dacă vom reuși aceste soluție și vom ajunge la acel fond de rulment pozitiv, ne putem simți mai liniștiți că nu vom avea probleme de blocare a conturilor și putem avea o planificare normală de achiziții”, a mai spus el reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice până la declanșarea războiului din Ucraina.

Ilie Gulca
06/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii