Filtru antifraudă la stabilirea compensaţiilor. Guvernul a declarat război şmecherilor care profită de banii statului

Anticorupţie.md
20/12/2022
Foto simbol

Peste zece mii de gospodării care nu au declarat venituri, fiind incluse astfel în cea mai înaltă categorie de vulnerabilitate pentru compensaţii la energie, deşi până nu demult au raportat un consum înalt de resurse energetice, ar putea să rămână fără ajutorul promis de Guverm la achitarea facturilor. Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Marcel Spatari, într-o intervenţie live pe Facebook.

„Avem un nou mecanism anti-fraudă, un nou filtru, mai bine zis, în sistem, prin care nu vom permite atribuirea unei categorii superioare de vulnerabilitate, dacă gospodăriile nu trec de acest filtru. Este vorba despre gospodăriile care nu declară de loc venituri, deși sunt adulți, apți de muncă. Deci familia în care sunt oameni apți de muncă, care nu declară venituri și vedem un consum istoric de energie și dacă veniturile declarate sunt mai mici decât un sfert din consumul istoric, atunci aceste gospodării nu pot fi încadrate într-o categorie mai mare decât cea medie. Este un prim filtru și ar fi până la 10 mii de familii, care nu ar trece de acest filtru. Îndemnăm pe toți să declare veniturile cât mai aprope de cele reale”, a declarat Spatari.

Marcel Spatari a mai comunicat că pentru iarna curentă consumatorilor urmează să le fie achitate ite compensaţii pentru resursele energetice în sumă de 5 miliarde de lei, iar Ministerul Finanţelor identifică de unde va lua aceşti bani.

Amintim că solicitările privind alocarea compensaţiilor au fost depuse de fiecare gospodărie în parte pe o platformă online creată special de Guvern. La majoritatea celor înscrişi a fost stabilită cea mai înaltă categorie de vulnerabilitate.

Anticorupţie.md
20/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii