Firmele care au ajutat Rusia să cumpere piese pentru avioane au intrat în colimatorul CPPIIN

Ilie Gulca
25/06/2024

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională (CPPIIN) a constatat că firmele moldovenești care au ajutat companiile de aviație din Rusia să eludeze sancțiunile UE și SUA au violat Legea privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului. Acum aceste companii sunt obligate să depună actele la Consiliu pentru a obține aviz pentru funcționare. În cazul în care Consiliul va depista riscuri pentru securitatea statului, fondatorii companiilor cu pricina vor fi obligați să își vândă acțiunile. 

Mai exact, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a stabilit că firmele Aerostage Services SRL și Max jet service SRL au fost obligate să solicitate aprobarea prealabilă a investițiilor de importanță pentru securitatea statului, dar nu au făcut acest lucru.

Aerostage Services SRL este specializată în repararea și întreținerea aeronavelor și navelor spațiale în timp ce Maxjet service SRL intermediază comerțul cu mașini, echipamente industriale, nave și avioane.

Aceste activități, potrivit Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, cad sub incidența mecanismului de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului – art. 4 Domeniile de importanță pentru securitatea statului.

După examinarea actelor cu privire la fondatori și a rulajelor bancare, dacă Consiliul va depista anumite riscuri pentru securitatea statului, fondatorii companiilor supuse controlului vor fi obligate să își vândă acțiunile.

O investigație realizată de Europa Liberă a dezvăluit că trei companii din Moldova – Airrock Solutions, Maxjet Service și Aerostage Services – au vândut, în perioada 2022 – 2023, unor companii aeriene din Federația Rusă– Pobeda, S7 Engineering, Sibir, Rossia – componente pentru avioane în valoare de circa 15 milioane de dolari.

Acest lucru a fost posibil pentru că Moldova nu a aderat la regimul de sancțiuni anti-ruse în domeniul aviației, pe care Uniunea Europeană l-a adoptat ca răspuns la invazia rusească la scară largă în Ucraina în 2022.

Ilie Gulca
25/06/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii