Formula ucraineană pentru pace: Volodimir Zelensky a înaintat 10 condiţii la summitul G20

Anticorupţie.md
15/11/2022
Oficiul preşedintelui Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul prezentat la summitul la G20, a prezentat zece condiţii din partea Ucrainei pentru închieierea păcii cu Rusia.

Propunerile Ucrainei prevăd următoarele: securitatea nucleară; siguranţa alimentară; securitatea energetică; eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților; punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale și a ordinii mondiale; retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților; înfăptuirea justiţiei pentru crimele de război; prevenirea şi combaterea ecocidului; prevenirea escaladării Ucrainei; înregistrarea sfârșitului războiului.

Ultimul punct prevede încheierea aunui acord între părţi, dar va putea fi realizat după ce vor fi aplicate primele 9 puncte.

"Nu ar trebui să propuneţi Ucrainei să facă compromisuri cu conștiința, suveranitatea, teritoriul și independența. Respectăm regulile și suntem oameni de cuvânt. Ucraina a fost întotdeauna un lider în eforturile de menținere a păcii și lumea a văzut acest lucru. Și dacă Rusia spune că vrea să pună capăt acestui război, să dovedească prin acţiunile sale. Evident, nu se poate avea încredere în cuvintele Rusiei și nu va exista niciun „Minsk-3” pe care Rusia să-l încalce imediat după încheiere. Dacă nu există nicio acțiune de răzbunare pentru a restabili pacea, atunci aceasta înseamnă că Rusia dorește pur și simplu să vă înșele din nou pe toți, să înșele lumea și să înghețe războiul tocmai atunci când înfrângerile sale au devenit deosebit de tangibile. Nu vom lăsa Rusia să-și restabilească forțele și apoi să înceapă o nouă serie de teroare și destabilizare globală. Sunt sigur că acum este necesar și posibil să oprim războiul distructiv rusesc”, a declarat preşedintele ucrainean la summitul G20.

Anticorupţie.md
15/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii